Poljaci produljili privremene kontrole na granici sa Slovačkom

Privremene kontrole na granici u Poljskoj su na snazi već mjesec dana

A policeman stands on the street near the site where a missile strike killed two men in the eastern Poland village of Przewodow, near the border with war-ravaged Ukraine on November 16, 2022. The strike occurred in the afternoon of November 15, 2022, as Russia targeted Ukraine with a massive attack on civilian infrastructure, which has left millions of households without power. Russian missiles hit cities across Ukraine, including Lviv near the Polish border. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
FOTO: AFP

Poljska je produljila privremene kontrole na svojoj granici sa Slovačkom do 22. studenoga kao odgovor na stalne napore migranata da uđu sa slovačkog teritorija.

Broj migranata koji stižu u Slovačku, većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana, porastao je 11 puta na gotovo 40.000 ove godine, pokazuju podaci slovačke vlade objavljeni u listopadu. “Granične kontrole produljuju se za razdoblje od 3. studenog 2023. do 22. studenog 2023.”, navodi se u uredbi poljskog ministarstva unutarnjih poslova i uprave.

Mjere na snazi već mjesec dana

Privremene kontrole na granici sa Slovačkom uvedene su 4. listopada, a Varšava kao razlog navodi “ozbiljnu prijetnju ilegalne imigracije na poljsko-slovačkom dijelu državne granice”. Mjera je kasnije produljena do 2. studenoga. Prema najnovijoj uredbi, granica se može prijeći preko osam cestovnih i tri željeznička prijelaza te jedanaest pješačkih prijelaza.

Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene šengenske zone Europske unije. Njemačka je u rujnu uvela kontrole na granicama dok se zemlje suočavaju sa sve većom migracijom, a EU sklapa novi pakt o migracijama koji će preispitati pravila za postupanje s ilegalnim dolascima.