Poljoprivrednici traktorima stigli na prosvjed u Vinkovcima, najavljuju oluju svih oluja: ‘Eutanazirajte HDZ’

Ministrica Marija Vučković komentirala je prosvjed rekavši da razumije kako im je teško

29.10.2023., Vinkovci - Prosvjed svinjogojaca u Vinkovcima zbog africke svinjske kuge. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL

Svinjogojci Vukovarsko-srijemske županije danas su, nezadovoljni reakcijom države na krizu u kojoj su se našli zbog Afričke svinjske kuge, održali prosvjed. Okupili su se u Retkovcima pa, ponajviše traktorima i automobilima, krenuli put Vinkovaca gdje su održali govore.

Od Vlade i resornog ministarstva traže prestanak eutanazija zdravih svinja te dozvolu prometovanja svinja i svinjskog mesa zdravih svinja. Traže i dozvolu svinjokolja te poništenje kategorizacije svih OPG-ova jer za nju još, kako kažu, nisu spremni.

Na prosvjed su stigli s puno transparenata čije poruke su najčešće upućene vladajućima. Na jednom ogromnom pisalo je: “Eutanazirajte HDZ.”

Poruka prosvjednika Borna Jaksic/PIXSELL
Poruke prosvjednika Borna Jaksic/PIXSELL

Imaju prijedlog mjera za Vladu

Imaju i prijedlog mjera za Vladu i Ministarstvo poljoprivrede. Traže osiguranje rasplodnog materijala za sve koji se žele baviti svinjogojstvom, osiguravanje pokretnih klaonica u selima gdje je afrička svinjska kuga kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti kolinje u svojem dvorištu, piše HRT.

Svinjogojci traže primjerena primanja njima i njihovim obiteljima dok traje zabrana uzgoja svinja te dopunu propisa vezanih uz kvalitetu mesa, posebno svinjetine iz uvoza. Tražit će sastanak u slijedećim danima u nadležnom ministarstvu. “Ako nas se bude negiralo, slijedi oluja svih oluja”, rekao je Tomislav Pokrovac, jedan od organizatora prosvjeda.

Jedan od organizatora prosvjeda, Milenko Bilić, kazao je za 24sata da su njihovi zahtjevi jasni. Postojanje Afričke svinjske kuge, kaže, ne spore, ali im je „dosta eutanaziranja zdravih svinja. “Kazao je da je ovo bio prvi mirni prosvjed, a nakon blagdana šalju zahtjev za sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. “Ako nas Vlada odbije primiti idemo u Zagreb traktorima na prosvjed”, kazao je.

Traktorima na prosvjed Borna Jaksic/PIXSELL
Okpljanje u Vinkovcima Borna Jaksic/PIXSELL

Odgovorila im ministrica Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je za 24sata ove zahtjeve. Navodi da razumije da je ljudima teško, ali i da se ne može postupati suprotno znanstvenim i stručnim savjetima i preporukama.

“Što se tiče eutanazije životinja mi ne možemo davati drugačije naredbe, nego onako kako nam preporučuje struka i znanost. Sve drugo bi bilo i nepropisno i nesavjesno”, rekla je Vučković i dodala da primaju svakoga na sastanak pa će i prosvjednike.

Navodi da je broj novih slučajeva afričke svinjske kuge smanjen, ali da treba ostati na oprezu. “Riječ je o padu broja slučajeva, ali bilo je izbijanja u novim selima i treba biti jako na oprezu”, smatra.

Govori na prosvjedu Borna Jaksic/PIXSELL
Prosvjed poljoprivrednika Borna Jaksic/PIXSELL