Popularna stranica za borbu protiv seksizma napala Tihanu Harapin Zalepugin zbog izjave o uskim trapericama: ‘Ovo je sramotno i opasno!’

'Nemoj se čuditi ako te netko uštipne ili ti nešto dobacuje', dio je izjave o nošenju uskih traperica

16.10.2021., Zagreb - Gužva na gradskim ulicama u sunčanu jesenju subotu. Tihana Harapin Zalepugin Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
FOTO: Bruno Fantulin/PIXSELL

Vlasnica zagrebačke modne agencije Tihana Harapin Zalepugin u velikom intervjuu za Jutarnji list u srijedu je komentirala, među ostalim, današnje odijevanje mladih. Posebnu pažnju privukla je sljedeća problematična izjava:

“Mladi većinom nose uske traperice. Meni dođe nekad da pitam: a zašto si ti uopće obukla ove hlače? Pa mogla si gola hodati. Sve ti se vidi. To nema veza s građom. To ima veze s mozgom jer nemoj se čuditi ako te netko uštipne ili ti nešto dobacuje”.

Da je ovakva konstatacija “sramotna” i “opasna”, smatra popularni Instagram profil koji redovito progovara o temama poput feminizma, seksizma ili LGBTIQ+ prava, a ima više od 55 tisuća pratitelja.

‘Očito ne shvaća opasnosti tih riječi’

“Ono što Harapin Zalepugin, očito, ne shvaća jest opasnost riječi koje je izrekla jer njima pridonosi mišljenju društva da su odjeća i ponašanje žrtve uzroci napada nasilnika. Pretpostavka da odjeća može prouzrokovati ili spriječiti napad krije se u ukorijenjenu vjerovanju da žrtve ne bi bile napadnute da su se ponašale drugačije.

To pak dovodi do uvjerenja da se napadi događaju osobama koje donose ‘krive odluke’, a one podrazumijevaju ‘krivi odabir odjeće’, ‘hodanje neosvijetljenim putovima’, ‘izlazak prekasno noću’, ‘odlazak u noćne klubove’ i slično”, navodi se u objavi.

“Odjeća nikada nije poziv na nasilje, dodire u prolazu, prostačka dovikivanja na ulici, a vjerovanje u suprotno znači prebacivanje krivnje s nasilnika na žrtvu. Sprječavanje takvih napada nasilnika neće se dogoditi ako se sve žene magično prestanu oblačiti u uske traperice, haljine ili suknje. Dogodit će se educiranjem i otvorenim progovaranjem o ovom problemu, kao i o učenju djece i odraslih o osobnim granicama drugih te rodno uvjetovanom nasilju”, dodaje se.

‘Neka se ljute, ja imam svoj stav’

Harapin Zalepugin je u Briefingu Jutarnjeg lista komentirala i da je ona uvijek za pristojnost, a da toga sve manje viđa.

“Pristojna odjeća ne mora biti skupa. Kada gledam slike sa zagrebačke špice subotom, ne mogu vjerovati što je u nekim glavama”, kazala je.

Na komentar novinara da bi se feministice mogle na nju naljutiti, poručila je: “Neka se ljute, ja imam svoj stav”.