Pošast droge širi se Europom, a u krvavi posao sve više ulaze - tinejdžeri. Otkrivene i jezive 'sobe za mučenje'

Adolescenti koji se međusobno ubijaju kalašnjikovima i istovaruju kokain u lukama postaju svakodnevica

Photo taken between April 27 and 29 2008 in the Western Mediterranean Sea and released on May 6, 2008 by the Marine Nationale (National Navy) shows one of the three "go-fast" (speed boat) speeding up before being intercepted by the French and Spanish authorities, avoiding some seven tons of cannabis to enter Europe, the Mediterranean Navy Prefecture announced on May 6, 2008. Almost 20 arrests have been made during those operations and around four tons of cannabis were seized, the rest being jettisonned.
 AFP PHOTO MARINE NATIONALE (Photo by MARINE NATIONALE / AFP)
FOTO: AFP

Masovna trgovina drogom postala je sveprisutna nekim dijelovima Europe. Djeca koja se međusobno ubijaju kalašnjikovima i adolescenti koji rade na istovaru kokaina s brodova postali su nova normalnost.

Tržište droge u Europi, čija je vrijednost porasla na desetke milijardi eura, potiče zaraćene kriminalne skupine na neviđene razine nasilja, piše Politico. Zastrašujuće informacije o trgovanju drogom na europskom kontinentu otkrivene su na presici koju su zajednički održali Europol i Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Uvoz kokaina i izvoz ecstasyja dosegnuli su rekordne brojke u 2022., a većina sukoba povezana je s kokainom i kanabisom. Iako spomenute službe nisu dale statističke podatke o razmjerima problema, direktor EMCDDA-e Alexis Goosdeel rekao je da Europa sada bilježi razinu nasilja povezanog s drogama sličnu onoj u Srednjoj Americi. “To je dio svakodnevne stvarnosti u Europskoj uniji“, rekao je.

Posebne sobe za ‘mučenje’

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle navodi kako je policija pronašla i “sobe za mučenje” na prostoru Europske unije. “Ovo nikada prije nismo vidjeli. To se koristilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU-u”, rekla je De Bolle.

De Bolle nije precizirala o kojem se slučaju radi. Međutim, javnosti je obznanjen tek jedan slučaj takvog “kontejnera za mučenje” na prostoru Europske unije, koji je pronađen nedaleko od luke u Rotterdamu.

Zbog tog slučaja je nekoliko muškaraca završilo u zatvoru. Chris Dalby, direktor nizozemske konzultantske tvrtke World of Crime, rekao je za Politico da, iako je nemoguće znati koliko su komore za mučenje raširene u Europi, ovaj slučaj zasigurno signalizira važnost problema.

Mladi sve češće u biznisu

Vlasti su također zabrinute zbog dobi onih koji se bave krijumčarenjem droge. Bande u Marseilleu sve češće regrutiraju adolescente, a nerijetko dolazi do toga da se maloljetnici međusobno ubijaju kalašnjikovima.

Policija je u lukama u Antwerpenu i Rotterdamu uhitila desetke adolescenata koji su radili na istovaru kokaina. “Cijele obitelji žive od prihoda koje dobivaju preko mladih ljudi koji rade za kriminalne skupine”, rekla je De Bolle.

Vlasti još uvijek nisu sigurne kako ovome stati na kraj. Neki političari pozivaju na strože kazne, a neki tvrde da prohibicija jednostavno ne funkcionira te da je došlo vrijeme za legalizaciju tržišta.

Nizozemska kao narkodržava?

“Tržišna regulacija, državni monopoli ili opskrba u medicinske svrhe samo su neke od mogućih, ne nužno isključivih, alternativa”, napisala je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema u članku u siječnju za Guardian, pritom upozoravajući da je Nizozemska na putu da postane “narkodržava”.

Belgija i njezino predsjedništvo Vijećem EU-a krenuli su tradicionalnijim putem, usredotočujući se na jačanje sigurnosti u lukama i jačanje suradnje s privatnim sektorom kroz novouspostavljeni Europski savez luka.

Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden otputovala je u Boliviju u veljači, gdje je potpisala zajedničku deklaraciju sa zemljama Latinske Amerike “za učinkovito rješavanje svih aspekata globalnog pitanja droge” u sljedećih pet godina.

Čišćenje pred vlastitim pragom

Međutim, neke zemlje Latinske Amerike, među njima i Kolumbija te Ekvador, kažu da bi europski čelnici trebali počistiti ispred svog praga. Gradovi poput Bruxellesa, Amsterdama, Lisabona i Tarragone imaju među najvišim stopama upotrebe kokaina po glavi stanovnika na svijetu, prema podacima EMCDDA.

Goosdeel kaže kako se konzumente droga ne treba nužno tretirati kao kriminalce. “Nije vrijeme za borbu protiv potrošača. Ovo je borba za zaštitu naših građana”, rekao je.