Posebno priopćenje DHMZ-a. Zbog izražene termobaričke doline temperature u samo pola dana padaju na 0°C, u nizinama je moguć i snijeg

Evo što nas sve očekuje u sljedeća dva dana

FOTO: DHMZ

DHMZ je zbog nadolazeće promjene vremena objavio posebno priopćenje. Podsjećaju kako smo imali jednu od najtoplijih veljača, potom i jedan od najtoplijih ožujaka što su popratile temperature koje su u prvoj polovini travnja bile značajno iznad prosjeka.

Sve to promijenit će se sutra jer će na vrijeme u našim krajevima sve jače utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak. Tako će se, primjerice na 1500 metara nadmorske visine temperatura u pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.

Značajan pad temperature

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede. Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenjivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna.

Tako će najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti u srijedu biti oko 11 °C. To je čak dvadesetak stupnjeva niže od temperatura koje su zabilježene u nedjelju. No, DHMZ naglašava i kako je ujedno temperatura od 11 °C koju najavljuju ujedno i ispod prosjeka za sredinu travnja.

Moguć je i snijeg

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg.

Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 centimetara. Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Visina snježnog pokrivača DHMZ

Smirenje od četvrtka

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, okreće na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna. Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C, stoga je moguć i mraz pri tlu.

Zbog najavljene izražene promjene vremena DHMZ upozorava građane da prate upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planiraju putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure.

Temperature do srijede DHMZ