Poslodavci očajni zbog manjka radnika: 'Uvest ćemo 400.000 stranaca, to je velika društvena promjena'

Natječaji za kuhare i konobare otvoreni su stalno

09.08.2023. Zagreb - Radnici se odmaraju na Zrinjevcu. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
FOTO: Lovro Domitrovic/PIXSELL

U Hrvatskoj potražnja za radnicima nikad nije bila veća. Oglasa za posao je sve više, no radnika nikad nije bilo manje. U prva tri kvartala ove godine objavljeno je više od 250.000 oglasa. To je rast za gotovo 5%, ističe RTL, uz napomenu kako guverner HNB-a upozorava da ćemo morati raditi duže i uvesti čak 400.000 stranaca.

Novinari RTL razgovarali su s domaćim radnicima i poslodavcima koji imaju iskustvo suradnje sa strancima na radu u Hrvatskoj. Kuharica Mirjana Leš kazala je da ljudi iz njezine struke nedostaje toliko da se ne smije razboljeti, a o godišnjem odmoru može samo sanjati jer je u kuhinji nema tko zamijeniti. Zadovoljna je Urugvajcem koji radi u njezinoj kuhinji, ali ističe:

“Prekrasan je dečko i dosta je naučio, ali će mi kroz neko vrijeme otići. Oni će sve napravit da zarade neki novac, da se na jedno vrijeme snađu i onda odlaze, a nama ostaje šipak.”

‘Natječaji za posao stalno otvoreni’

Na slične probleme požalila se i voditeljica ugostiteljskog objekta u zagrebačkom hotelu u kojem 80 posto radne snage čine stranci. “Danas smo se doveli u situaciju da su natječaji za posao stalno otvoreni. Zanimanja za koja tražimo radne snage su kuhari i konobari”, ističe.

Samo ove godine u prva tri kvartala objavljeno je više od 250.000 oglasa za posao. S druge strane, na zavodu je 110.000 nezaposlenih. Kraj tolikog broja, poslodavci i dalje ne mogu naći radnike, podsjeća RTL.

Morat ćemo uvesti 400 tisuća stranih radnika

Nedostatak radnika postaje sve ozbiljniji problem na koji je nedavno upozorio i guverner HNB-a Boris Vujčić. Procjenjuje se kako ćemo morati uvesti 400.000 stranih radnika.

“Ove godine ćemo doći do 200.000, a prošle godine smo bili na 124.000 cijele godine – to je jedna velika promjena u društvu, i tom se promjenom moramo počet bavit, jer će se ona počet bavit nama. To je velik izazov za cijelo društvo”, objasnio je Igor Žonja, direktor portala Moj Posao i istaknuo da će to biti veliki izazov za cijelo društvo u kojem će, prema procjenama, do sredine stoljeća živjeti 30% stranaca.