Potpuni preokret. Charles Michel upravo je objavio da odustaje od kandidature za Europski parlament

Michelova odluka da ostane do kraja mandata objavljena je samo nekoliko dana prije izvanrednog summita EU-a

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel danas je objavio da odustaje od kandidature za mjesto zastupnika u Europskom parlamentu i potvrdio da će na čelu Europskog vijeća ostati do kraja mandata.

Prije nekoliko tjedana šokirao je najavom da će biti nositelj liste Liberala u Belgiji na izborima za Europski parlament 9. lipnja ove godine. To je značilo da bi do tada morao odstupiti s pozicije šefa Europskog vijeća te bi to mjesto ostalo prazno pola godine prije isteka mandata.

U priopćenju koje je danas objavio na društvenim mrežama naveo je da je do preokreta došlo nakon burnih reakcija i osobnih napada nakon njegove početne odluke o kandidaturi. Dodao je da će mandat odraditi do kraja, a nakon isteka razmisliti o prirodi i smjeru svojih budućih obveza.

Burne reakcije

Kazao je da je njegova odluka o kandidaturi izazvala intenzivnu medijsku pažnju, što je i očekivao. ”To je također dovelo do burnih reakcija, ne unutar Europskog vijeća nego izvan njega, na mogućnost kandidiranja na europskim izborima, skraćivanje mog mandata i produljenje mandata mog nasljednika za nekoliko mjeseci. Ne želim da nas ova odluka odvrati od naše misije ili potkopa ovu instituciju i naš europski projekt niti da bude zloupotrijebljena na bilo koji način za podjele Europskog vijeća, za koje vjerujem da mora neumorno raditi za europsko jedinstvo”, objašnjava Michel.

Friday, 26th January 2024I entered political life thirty years ago. Since then, I have taken part in almost every…

Posted by Charles MICHEL on Friday, January 26, 2024

Iako pozdravlja svaku političku kritiku i legitimne argumente, otkrio je da je doživio i osobne napade koji su ga naveli na razmišljanje o njegovom političkom angažmanu u posljednjih 30 godina.

Nekoliko dana prije važnog summita

”Zbog svih ovih razloga i kako bih zadržao fokus svoje misije, neću biti kandidat na europskim izborima. Posvetit ću sve svoje napore svojim sadašnjim odgovornostima s nepokolebljivom odlučnošću dok im ne dođe kraj. Uvijek ću biti gorljivi zagovornik Europe koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine”, zaključio je Charles Michel.

Michelova odluka da ostane do kraja mandata objavljena je samo nekoliko dana prije izvanrednog summita EU-a, kojim će on predsjedati, i na kojem će se razgovarati o rebalansu višegodišnjeg proračuna Europske unije i pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura.