Potvrđena afrička svinjska kuga u Osječko-baranjskoj županiji. Do sada eutanazirano 60 svinja

U pitanju su tri OPG-a u Semeljcima, Mrzoviću i Vrbici

This photograph taken on November 24, 2022 shows pigs at De Montburon pig farm in Confrancon, central eastern France. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

Na tri OPG-a u općini Semeljci na kojima je potvrđen virus afričke svinjske kuge (ASK) do sada je eutanazirano 60 svinja, a policija i Civilna zaštita nadzirat će promet mesa na području te općine, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić rekao je na konferenciji za novinare kako je unatoč svim preventivnim mjerama u posljednja dva mjeseca, virus ASK-a nakon susjednih županija, potvrđen i u Osječko-baranjskoj županiji i to u Semeljcima, Mrzoviću i Vrbici.

Izvijestio je kako će u dogovoru s policijom i Ravnateljstvom Civilne zaštite policija na području Općine Semeljci dvama patrolama kontrolirati promet mesa, kako ne bi došlo do izlaska mesa s područja općine u druge dijelove županije. Dodaje kako će civilna zaštita na punktovima sporednih puteva također kontrolirati postoji li promet mesa iz općine Semeljci u druge općine i tako pokušati spriječiti daljnje širenje virusa.

Na tri OPG-a

U pitanju su tri OPG-a, na kojima je prema trenutačno dostupnim informacijama do sada eutanazirano 60 svinja. Veterinari i veterinarska inspekcija provode svoje aktivnosti, a mi čekamo daljnje upute Ministarstva poljoprivrede i ostalih nadležnih službi koje sudjeluju u suzbijanju afričke svinjske kuge, rekao je Lukić.

U stožeru su za petak najavili koordinaciju s čelnicima općina i gradova te predstavnicima nadležnih inspekcija o aktualnostima u vezi afričke svinjske kuge na području županije.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u četvrtak zaprimilo izvješća Hrvatskog veterinarskog instituta kojim je potvrđen virus afričke svinjske kuge na ukupno tri objekta u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u općini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji.

Zone zaštite

U tijeku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije na kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti, kažu u ministarstvu.

Područje općine Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji graniči s općinama Vođinci i Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su rješenjem bile određene kao zone zaštite zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja u kojima se provode mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Iz Ministarstva apeliraju na sve posjednike da se pridržavaju svih mjera biosigurnosti kako bi zaštitili svoje uzgoje.