Povlači se jedan čaj od mente. Otkrili su da sadrži opasan sastojak, može ozbiljno oštetiti jetra i pluća

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom navodi da je rizik ozbiljan

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

S tržišta se povlači još jedan proizvod, a ovaj put se radi o čaju od mente. Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je o opozivu rinfuznog čaja Menta list, 80 g, LOT broja L 0647, datuma proizvodnje 23. listopada 2023., najbolje upotrijebiti do 31. listopada 2025., zbog povećane količine pirolizidinskih alkaloida.

Obavijest je stigla još 30. studenoga, a obavijest je jučer zaprimio i Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) te navodi kako je rizik ozbiljan. Inače, čaj je iz Hrvatske, a sirovi materijal je iz Srbije.

Ovisi o izloženosti

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izradila je Znanstveno mišljenje o pirolizidin alkaloidima u čajevima na tržištu RH. Akutna trovanja ljudi su izuzetno rijetka i slabo dokumentirana.

Kod akutne izloženosti, pirolizin alkaloidi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetra što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

Pokusi na životinjama otkrili su kako neki PA-ovi mogu biti genotoksični kancerogeni te imati embriotoksične učinke, iako ne postoje dokazi o ovakvim štetnim djelovanjima na ljude. Ipak, zaključuju kako je kod prosječnih konzumenata čajeva u RH rizik od štetnog utjecaja na zdravlje je zanemariv dok je kod čestih konzumenta rizik nizak.