Požar u Osijeku stavljen pod nadzor, opečeni vatrogasac stabilno. Iz firme u kojoj gori sugeriraju da je vatra možda podmetnuta

Radnici upozoravaju da je zaštita na radu bila manjkava

04.10.2023., Osijek - Fotografija iz zraka pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru u pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Veliki požar planuo je sinoć na deponiju uskladištene plastike u tvrtki Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. Uzrok je još uvijek nepoznat. Iz tvrtke su se oglasili o požaru priopćenjem u kojem navode da je istraga u tijeku, a njihove su misli iz ozlijeđene vatrogasce i njihove obitelji.

“Tijekom noći koja je iza nas došlo je do požara u našem skladištu sirovine, konkretno PET boca i polietilenske folije. Istraga je u tijeku, a naš primarni interes je da se požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja. Unatoč svim mjerama opreza koje primjenjujemo, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti”, objavili su iz firme,

Naše misli su uz ozlijeđene vatrogasce i njihove obitelji, želimo im uspješan i brzi oporavak”, navode u priopćenju.

‘Tvrtka posluje sukladno zakonima’

Ističu da tvrtka posluje “sukladno svim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a trenutne količine sirovina na skladištu u skladu su s dozvolama”. Zakonitost poslovanja tvrtke, navode, potvrđuju redovite inspekcije koje obilaze prostore tvrtke.

“U svakodnevnom radu primjenjujemo sve mjere opreza kako bismo osigurali sigurnost naših radnika, ali i sigurnost svih sugrađana. Ističemo da se naša tvrtka Drava International gotovo 20 godina bavi reciklažom i preradom plastike te proizvodnjom gotovih proizvoda i zapošljava 500 ljudi”, piše u priopćenju tvrtke.

“Drago nam je što nitko od naših radnika nije ozlijeđen u ovom nesretnom događaju, a koristimo ovu prigodu i da javno zahvalimo svim našim zaposlenicima koji satima pružaju pomoć vatrogascima tijekom gašenja požara. Također, izražavamo duboku zahvalnost svim vatrogascima i ostalim službama koje daju sve od sebe kako bi suzbile požar i koje će raditi na istrazi kako bi se otkrilo što se točno dogodilo”, zaključuju u priopćenju u Drava International.

Požar u Osijeku
Požar u Osijeku
Telegram

Radnici smješteni u krugu tvrtke

U trenutku izbijanja požara u tvornici osječkoga gospodarstvenika Zvonka Bedea je radila treća smjena radnika. Većina njih su stranci iz Nepala i drugih bliskoistočnih zemalja.

U Drava internationalu zaposleno je više od stotinu stranaca, a Bede ih je smjestio u krug tvornice. Osigurane su im spavaonice i smještaj u kontejnerima. Kad je izbio požar, morali su izaći iz kruga tvornice. Našli su se na cesti s torbama, piše 24sata.

Grad Osijek je nakon izbijanja požara osigurao prijevoz i smještaj radnika u sportskoj dvorani. Osigurani su im i obroci. Jedan od radnika kazao je da uvjeti u tvrtki nikad nisu bili sjajni.

‘Pravo je čudo da se održala toliko’

“Pravo je čudo što se održala toliko dugo. Nema tu zaštite na radu, naknade za ozljede zbog nestručnog rukovanja strojem, a bilo ih je mnogo. Nema tu prekovremenih, nema prava radnika. Ako se netko i pobuni, taj ili sam ode ili ga izbace. Par puta u tvornicu je došla inspekcija. Najavili su se upravi, otvorili vrata hale, doslovce zavirili unutra i zatvorili vrata.

Zato nikad nitko ne odgovara za sve što se tu događa. Istodobno, gazda je s proizvodnje vrećica prešao na malo ozbiljnije poslove, pa radi plastičnu galanteriju koja se koristi u prodajnim lancima, kao što su podlošci, kutije, folije u rolama i slično. Sve to izvozi”, rekao je radnik koji je u tvrtki radio nekoliko godina.

Radnicima nije jasno kako je Bede mogao tako držati na otvorenom, na zelenoj površini, svu tu plastiku ako postoje pravila za njeno držanje.

Požar u Osijeku
Požar u Osijeku
Telegram

Situacija na požarištu bolja

Situacija na požarištu osječke tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava Internacional puno je bolja, izvijestila je u srijedu popodne Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dok se u bolnici doznaje da je teže ozlijeđeni vatrogasac operiran i da je izvan životne opasnosti.

“Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec. Prilikom gašenja požara uskladištene plastike ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestila je HVZ.

Treći vatrogasac je u KBC-u stabilno

“Treći ozlijeđeni vatrogasac je stabilno”, rekla je za HRT pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek Vedrana Makarović, navodeći da je operacija prošla u redu, da je pacijent stabilan i izvan životne opasnosti.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić rekao je za Večernji list da je pacijent na intenzivnom odjelu i na respiratoru, a zadobio je opekline visokog stupnja na više od 50 posto površine tijela. Crni dim još uvijek suklja iznad požarišta ali ga po riječima očevidaca ima nešto manje.

Što to zapravo gori u tvrtki u Osijeku?

Stručnjaci i znanstvenici zabrinuti su zbog požara u Osijeku i štetnih tvari koje se oslobađaju gorenjem plastike. Docent na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu dr. Zvonimir Katančić za Jutarnji list je rekao da ono što vidi iz fotografija – nije dobro.

“Tvrtka Drava International primarno se bavi reciklažom poli(etilen-tereftalat) (PET) polimera. Koliko smo upoznati iz posjeta tvornici prije šest godina, u manjem obimu rade i reciklažu polietilena (PE) i polipropilena (PP). Na fotografijama se vidi puno crnog, gustog dima, što nije karakteristično za PE i PP, pa vjerojatno gori samo balirani PET”, navodi Katančić.

Riječ je o materijalu koji se koristi za izradu boca za piće. Njegovim nekontroliranim izgaranjem mogu nastati raznovrsni štetni spojevi. “Gust crni dim koji se razvija ukazuje prije svega na nepotpuno izgaranje plastike, što može upućivati na visoku koncentraciju nepotpuno izgorjelih složenih ugljikovodika u dimu, uz ugljični dioksid i ugljični monoksid”, dodao je Katančić.

Mnogi štetni plinovi povezani uz PET

Katančićev kolega dr. Marin Kovačić kaže da tvari mogu biti “aromatske naravi, među kojima su mnogi štetni plinovi poput acetaldehida, metana, etilena, formaldehida, toluena, benzena, stirena, ksilena, etilbenzena, fenola, bifenila itd.”

“Formaldehid, benzen i stiren poznati su kancerogeni, a svi ostali pripadaju u red toksičnih plinova koji mogu uzrokovati iritaciju očiju i dišnih puteva te izazvati alergijske reakcije. Takav dim je, prema svoj vjerojatnosti, smjesa brojnih, potencijalno opasnih tvari za ljudsko zdravlje i okoliš, stoga udisanje zraka onečišćenog takvim dimom nikako nije preporučljivo”, dodaje Kovačić.

Obojica navode da je upravo zbog toga spaljivanje plastike iznimno štetno i zabranjeno. Katančić navodi da zbog toga moderne spalionice energane rade na visokim temperaturama, iznad 580 Celzijevih stupnjeva uz strogo kontroliranu količinu kisika.