Poznati detalji pogreba sina posljednjeg talijanskog kralja, koji je većinu života proveo u egzilu zbog progona

FOTO: AFP

Pogreb Viktora Emanuela Savojskog, sina posljednjega talijanskog kralja, koji je umro u subotu održat će 10. veljače blizu grada Torina u bazilici Superga koju je obitelj Savoj posvetila Gospi od milosrđa, objavio je na X-u vjerski televizijski kanal Tv2000 u vlasništvu talijanske Biskupske konferencije.

Bazilika Superga izgrađena je na istoimenom brdu početkom 18. stoljeća po nalogu vojvode Viktora Amedea II. od Savoje u znak zahvale Djevici Mariji što je 1706. pomogla poraziti francusku vojsku Luja XIV. u Torinu za vrijeme francusko-španjolske opsade grada. Većina članova obitelji Savoj pokopana je u toj bazilici. Viktor Emanuel Savojski umro je u subotu u Ženevi nakon dugog progona.

Sin posljednjega talijanskog kralja

Rođen je 12. veljače 1937. u Napulju i bio je glava Savojske kraljevske kuće koja je vodila Italiju od 1861. do 1946. Sin je posljednjega talijanskog kralja Umberta II. koji je tu titulu nosio samo od svibnja do lipnja 1946. godine.

Italiju je napustio u dobi od 9 godina kada je, u skladu s novim ustavom iz 1946. protjeran iz zemlje sa svim muškim potomcima kraljevske kuće. Sukladno odredbi talijanskog ustava svim je muškim članovima zabranjen povratak u zemlju.

Domovinu prvi put posjetio 2002.

Domovinu je posjetio prvi put u prosincu 2002. nakon što je ukinuta odluka o progonu koju je izglasao talijanski paralament. Da bi mogao stupiti na talijansko tlo bio je primoran zakleti se na lojalnost Republici, što je dugo odbijao.

Iz braka sa suprugom, Švicarkom Marinom Dorijom nesuđeni talijanski kralj ima sina Emanuela Filiberta i unuku Vittoriju.