Pred nama su dva hladna, vjetrovita dana. Kiša počinje u petak, padat će i dobar dio vikenda

Jak vjetar već izaziva probleme podno Velebita

10.01.2022., Razanac - Orkanska bura divlja u podvelebitskom podrucju.
 Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Oblačno s kišom mjestimice, a u Dalmaciji u prvom dijelu dana i lokalnim pljuskovima očekuju Hrvatsku u srijedu, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući kako će u Gorskom kotaru i Lici kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak. Na Jadranu će puhati jaka do olujna bura, ponajprije podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura zraka većinom će se kretati od 5 do 9, krajem dana osjetno niža, a na Jadranu između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend nestabilno

Jak vjetar već je počeo izazivati probleme podno Velebita. Za sav promet taku za zatvorene sljedeće prometnice:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Četvrtak će početi hladno, osobito u vedrim predjelima unutrašnjosti. Bit će uglavnom suho posvuda, bura će slabjeti, prognozira meteorologinja N1 televizije Tea Blažević. Petak ponovno donosi češću oborinu, a nestabilno će biti i za vikend, osobito tijekom subote. U višem gorju tijekom subote ponovno može biti susnježice i snijega.