Predsjednica Kosova kaže da je njezina zemlja napadnuta: 'Vučić pokušava provesti krimski model'

Osmani je zabrinuta da bi se slični napadi na Kosovu mogli ponoviti u bliskoj budućnosti

Kosovo's police officers stand guard at the entrance of the village of Banjska on September 24, 2023, after one policeman was killed and another wounded in north Kosovo early Sunday. According to authorities, the incident occurred during an armed attack on a police patrol as it approached a blocked road near the border with Serbia. (Photo by STRINGER / AFP)
FOTO: AFP

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da su odgovorni za napad naoružanog odreda na kosovsku policiju na sjeveru zemlje prošloga vikenda, istaknuvši u intervjuu za Reuters da je Kosovo “napadnuto”.

Tridesetak teško naoružanih Srba napalo je kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju, nakon čega su se zabarikadirali u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

U borbama su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac. “Kosovo je napadnuto”, rekla je Osmani u intervjuu za Reuters u uredu kosovske predsjednice u četvrtak. “(Naoružana) skupina je jednostavno provodila intencije i motive Srbije kao zemlje i Vučića kao vođe”, dodala je.

Vučić negira odgovornost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negira odgovornost za sukob. Osmani je rekla da Srbija još uvijek ima teritorijalne zahtjeve prema Kosovu i da želi postići “krimski model” stvaranjem napetosti na sjeveru Kosova gdje živi oko 50 tisuća Srba.

“Ono što bih poručila predsjedniku Vučiću je da se prestane petljati s Kosovom. Kosovo će braniti svoju slobodu, svoju neovisnost i svoj suverenitet pod svaku cijenu”, istaknula je predsjednica Kosova.

“Oni pokušavaju provesti krimski model u Republici Kosovo, ali mi apsolutno nećemo dopustiti da se to dogodi, branit ćemo svaki pedalj teritorija Kosova”, dodala je.

Strah od novih napada

Osmani je rekla da bi se slični napadi mogli ponoviti u bliskoj budućnosti te je apelirala na međunarodnu zajednicu da učini sve kako bi Srbija zaustavila potporu takvim naoružanim skupinama.

“Jako sam zabrinuta da bi se takvi napadi, čak i većih razmjera, mogli dogoditi u budućnosti ako Srbija ne bude osuđena, prije svega za ovaj teroristički čin agresije”, poručila je.

Osmani ističe i da se razgovori Kosova i Srbije ne mogu nastaviti kao prije. “Bili smo žrtve agresije Srbije i svi bi je tako trebali tretirati, pa i u odnosu prema Srbiji od sada pa nadalje”, kazala je.

Optužene tri osobe

Do sada su tri osobe optužene zbog sudjelovanja u napadu. Policija je u nedjelju izložila oružje i streljivo zaplijenjeno od napadača, uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, mitraljeze, snajpere, minobacače, protutenkovske raketne bacače, ručne granate, nagazne mine i dronove.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je policija pronašla oružje vrijedno pet milijuna eura, “dovoljno za stotine boraca”.