Pregovori Crne Gore i EU godinama su u blokadi. Sad su ispunili jedan od preduvjeta koji to mijenja

Zastupnici se od 2019. nisu mogli dogovoriti

Montenegro's newly elected Prime Minister Milojko Spajic addresses the parliament in Podgorica early hours on October 31, 2023. Montenegrin lawmakers on Tuesday voted in a new government, backed by a pro-Russian alliance, nearly five months after general elections. Prime Minister Milojko Spajic's government was voted in after a marathon overnight debate, supported by 46 of 66 the MPs present in the 81-member parliament. (Photo by SAVO PRELEVIC / AFP)
FOTO: AFP

Crnogorski parlament izabrao je u subotu glavnog državnog tužitelja, ispunivši jedan od uvjeta za deblokadu pregovora s EU-om koji su godinama u zastoju. Zastupnici se od 2019. nisu mogli dogovoriti oko kandidata za tu poziciju. U subotu je potrebnu većinu dobio Milorad Marković zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije i dijela oporbe.

Crna Gora je krajem prošle godine kompletirala ustavni sud te sudski i tužiteljski savjet čime je pokrenula proces višegodišnje deblokade pravosudnog sustava. Politička međuvladina konferencija Crna Gora-EU, prva poslije više od dvije godine održat će se u ponedjeljak u Bruxellesu.

Trebaju ispuniti još niz uvjeta

“EU pozdravlja prve korake koje je poduzela novoformirana vlada i ambiciju Crne Gore da napreduje u pristupnim pregovorima na temelju kontinuiranog napretka u reformama i ponovo potvrđuje svoju opredijeljenost za daljnju podršku Crnoj Gori u njenim nastojanjima ka članstvu u EU-u”, piše u nacrtu zajedničke pozicije EU-a za međuvladinu konferenciju u koju je uvid imao dopisnik RTCG-a iz Bruxellesa.

Ističe se da su politički konsenzus i volja potrebni da bi se hitno ispunile dugotrajne reformske obaveze, posebno u poglavljima 23. i 24. “S tim u vezi, Crna Gora treba ukloniti sve preostale praznine u područjima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobode izražavanja i slobode medija te nastaviti, ubrzati i produbiti reforme o nezavisnosti, profesionalnosti i odgovornosti pravosuđa”, navode u EU.

Crna Gora je otvorila sva 33 poglavlja u pregovorima sa EU-om i privremeno zatvorila tri. Posljednje poglavlje zatvoreno je prije šest godina.