Netanyahu u izvanrednom obraćanju: 'Izrael je u ratu i mi ćemo pobijediti. Neprijatelj će platiti neviđenu cijenu'

Hamas je jutros počinio tešku pogrešku, rekao je izraelski ministar obrane

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je građanima da je Izrael u ratu, a ministar obrane Yoav Gallant upozorio je militantnu palestinsku organizaciju Hamas da je počinila “tešku pogrešku” pokretanjem masovnih napada na Izrael iz Pojasa Gaze u subotu.

“Građani Izraela, mi smo u ratu”, rekao je izraelski čelnik u videoporuci iz vojnog stožera u Tel Avivu. “Mi smo u ratu i mi ćemo pobijediti”, istaknuo je on i zaprijetio da će neprijatelj platiti cijenu kakvu nikada nije vidio.

Oglasio se i ministar obrane. “Hamas je jutros počinio tešku pogrešku i započeo rat protiv Države Izrael.” Izraelski vojnici bore se “na svim mjestima gdje su izvršeni upadi”, rekao je Gallant. Pozvao je građane da slijede upute vlasti i poručio: “Izrael će dobiti ovaj rat”. Izrael je pokrenuo mobilizaciju pričuvnika.

Stižu osude napada i reakcije iz svijeta

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel oštro je kritizirao subotnje napade na Izrael iz Pojasa Gaze. “Snažno osuđujem neselektivne napade koji su jutros pokrenuti protiv Izraela i njegovog naroda, izloživši nedužne građane teroru i nasilju”, napisao je Michel na X-u, bivšem Twitteru. “Moje su misli sa svim žrtvama”, napisao je on, dodavši da se Europska unija “solidarizira s izraelskim narodom u ovom užasnom trenutku”. Napad su snažno osudile Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Britanija “nedvosmisleno osuđuje” iznenadni napad palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael u subotu, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly. “Ujedinjeno Kraljevstvo nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile. UK će uvijek podržavati pravo Izraela da se brani”, rekao je Cleverly u objavi na društvenim mrežama. Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu priopćilo je u subotu da Francuska osuđuje “terorističke napade koji su u tijeku protiv Izraela i njegovog stanovništva” te da Francuska izražava punu solidarnost s Izraelom.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da oštro osuđuje iznenadni napad Hamasa na i istaknula da nasilje nad nedužnim ljudima mora odmah prestati. “Snažno osuđujem terorističke napade protiv Izraela iz Gaze. Nasilje i rakete protiv nedužnih civila moraju odmah prestati. U potpunosti smo solidarni s Izraelom i njegovim pravom prema međunarodnom pravu da se brani od terorizma”, napisala je Baerbock na X-u.

Ukrajina podržala Izrael

Osuda napada stigla je i iz Ukrajine. Ministarstvo vanjskih poslova u kijevu objavilo je na X-u da “Ukrajina oštro osuđuje terorističke napade na Izrael, uključujući raketne napade na civilno stanovništvo u Jeruzalemu i Tel Avivu”. “Izražavamo podršku Izraelu u njegovom pravu da brani sebe i svoj narod.”

Rusija je u kontaktu s Izraelom, Palestincima i arapskim zemljama u vezi s eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na zamjenika ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova. “Razumije se da uvijek pozivamo na suzdržanost”, dodao je.

Egipat je upozorio na “teške posljedice” eskalacije napetosti između Izraela i Palestinaca u priopćenju ministarstva vanjskih poslova koje je u subotu prenijela državna novinska agencija. U njemu se poziva na “maksimalnu suzdržanost i izbjegavanje izlaganja civila daljnjoj opasnosti”.