Premijer se sav važan javio sa summita organizacije koja se, izgleda, raspada: 'U komi je, doživjela je moždanu smrt'

Europska politička zajednica mogla bi proživljavati svoje zadnje dane. Plenković se ondje hvalio digitalizacijom, ćaskao je i sa Zelenskim

(From L) Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic greets European Council President Charles Michel and Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan at the start of a plenary session of the European Political Community summit at the Palacio de Congreso in Granada, southern Spain on October 5, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina je bila tema broj jedan na trećem samitu Europske političke zajednice, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak u Granadi i dodao da je Kijevu potrebna i ekonomska i vojna snaga da se obrani od Rusije.

“Najvažnija tema bila je situacija u Ukrajini, izlaganje predsjednika Zelenskog i njegovo traženje nastavka pomoći i od članica Europske unije i svih drugih koji su bili za stolom”, rekao je Plenković novinarkama dodavši da je cilj da Ukrajina ima i ekonomske i vojne snage za obranu od ruske agresije.

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u četvrtak u Granadi da “Europa ne može zamijeniti američku potporu Ukrajini”. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je “uvjerena” u nastavak američke potpore Ukrajini i da je razgovarala o tom pitanju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Okupljanje europskih čelnika

Novi sastanak Europske političke zajednice, nastale na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, okupio je u četvrtak predstavnike 27 članica Europske unije i 20 europskih država u španjolskoj Granadi. Rusija i Bjelorusija nisu dio neformalnog političkog foruma uspostavljenog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Uz članice EU, predsjednika Europskog vijeća, predsjednicu Europske komisije i predsjednicu Europskog parlamenta, na samit su pozvane Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, San Marino, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Reforma Europske unije

U Granadi se otvara rasprava o novoj europskoj strategiji i reformi koja će omogućiti širenje Europske unije na 35 članica, rekao je španjolski tehnički premijer Pedro Sanchez, domaćin samita Europske političke zajednice u četvrtak i neformalnog samita EU u petak.

“Otvorit ćemo u Granadi veliku debatu koja nas mora dovesti do duboke reforme u Europskoj uniji kako bismo u nadolazećim godinama mogli proširiti Europsku uniju s 27 na 35 članica”, rekao je Sanchez.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile tek prošle godine. Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u prosincu prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije, a te odluke je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu. Kosovo i Gruzija imaju status potencijalnog kandidata. Turskoj su blokirani pregovori s Unijom od 2018. i nema naznaka da bi mogli oživjeti.

Kosovo traži sankcije za Srbiju

Tehnički premijer zemlje koja do kraja godine predsjeda EU rekao je da Španjolska podržava proširenje EU. No, očito ne za sve spomenute zemlje pošto Španjolska ne priznaje Kosovo, a o članstvu Turske se gotovo više ni ne govori.

Nakon oružanog sukoba na Kosovu 24. rujna u kojem su ubijeni kosovski policajac i tri srpska napadača, Priština je pozvala Madrid da se pridruži mjerama EU prema Srbiji.

“Nadam se da će se Španjolska pridružiti drugim zemljama istomišljenicama u usvajanju mjera prema Srbiji zbog tog užasnog čina koji je počinila protiv mira, stabilnosti i sigurnosti”, rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u četvrtak u Granadi.

‘EPZ se raspada’

Hrvatski premijer održao je bilateralni sastanak s kosovskom predsjednicom i ponovno osudio najnovije nemire na Kosovu. “Takva situacija ne može ostati bez reakcije”, ponovio je Plenković u četvrtak. Premijer je danas sudjelovao i na panelu “Digitalna transformacija i umjetna inteligencija”.

“Naglasio sam činjenicu da je Hrvatska usvojila svoju digitalnu strategiju do 2032. Nastojimo provoditi proces digitalizacije kad je riječ o državi, gospodarstvu, cjelokupnom društvu. Primjerice, izmjene zakona o radu koje se odnose na rad od kuće. Među prvima smo regulirali pitanje digitalnih nomada. Mladi u Hrvatskoj prema Eurostatu imaju najviši stupanj digitalnih vještina”, rekao je premijer.

No, unatoč ovom grandioznom samitu u Granadi i velikim planovima europskih čelnika, čini se kako je budućnost Europske političke zajednice neizvjesna. Kako piše ugledni Politico, ta zajednica je u “dubokoj komi”, odnosno da je doživjela “moždanu smrt”. “Europska politička zajednica se raspada”, kazao je viši dužnosnik Europske unije za Politico.

Erdogan prehlađen

Zagovornici EPZ-a smatraju kako je potrebna veća koordinacija po pitanju sigurnosti na europskom tlu, no nameće se pitanje može li više ovakvih susreta uopće pridonijeti tome. “Moramo se izgraditi na vlastitim temeljima, a to su temelji Europske unije”, kazao je šef Europske pučke stranke Manfred Weber za Politico.

Lideri EU nadali su se kako će ovaj samit biti prilika za razgovor o budućnosti Nagorno Karabaha i mirovnim pregovorima između Azerbajdžana i Armenije uz posredništvo Francuske, Njemačke i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, no to se nije dogodilo, s obzirom da samitu nije prisustvovao azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, niti čelnici Armenije. Na treći samit EPZ-a nije došao niti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, opravdavajući svoj izostanak – prehladom.

Na ovom okupljanju, između ostalog, prisustvuju i predsjednica Kosova i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, no dužnosnici EU i Kosova kažu kako samit nije pravo mjesto za dijalog, te da međusobno trebaju razgovarati Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.