Preminuo je Josip Manolić

Vijest je potvrdila kći Zrnka

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Preminuo je Josip Manolić. Vijest je za Nacional.hr potvrdila njegova kći Zrnka. Josip Manolić, u javnosti poznatiji kao Joža, proslavio je 104. rođendan 22. ožujka. Manolić je rođen Kalinovcu kraj Đurđevca 22. ožujka 1920. godine.

Obnašao je niz funkcija od osamostaljenja Hrvatske, pa je tako primjerice bio drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora. Usto je bio jedan od osnivača HDZ-a, a u Jugoslaviji je bio visokopozicionirani pripadnik obavještajne službe.

Njegova kćer izjavu je dala i za 24sata. „Moj otac samo je zaspao jutros. Otišao je u miru”, kazala im je. Dodala je kako jučer nije mogao govoriti. “Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili”, kazala je.

Preživio nekoliko režima

Manolić je rođen 1920. godine pa je preživio nekoliko režima. Svoj stoti rođendan nije mogao proslaviti zbog mjera koje su tada bile na snazi zbog koronavirusa.

Nekako u to vrijeme dao je intervju televiziji N1 kojoj je rekao kako mu koronavirus nije prva pandemija u životu. Naime, prva mu je bila Španjolska gripa koja je još harala kada je rođen.

Obnašao niz dužnosti

Josip Manolić bio je članom Komunističke partije Jugoslavije od 1939. U antifašističkom je ratu sudjelovao od 1941., a nakon Drugog svjetskog rata bavio se unutrašnjim poslovima. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960.

Bio je, zajedno s Franjom Tuđmanom, jedan od osnivača HDZ-a 1989. i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države. Bio je i prvi predsjednik njezina Izvršnog odbora, potom 1990–93. potpredsjednik HDZ-a. Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

Bio je potpredsjednik Predsjedništva RH (1990.), predsjednik Vlade RH (1990.–91), predsjednik Kriznoga stožera RH, te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991–93). No, 1994. godine razišao se s HDZ-om i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik. Objavio je 2015. godine autobiografsku knjigu “Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”.

Svi pisali o njemu krajem 2023.

Krajem prošle godine, u prosincu, Manolić je završio u medijima nakon što se pojavila vijest da ga je posjetio svećenik. Večernji je objavio kako ga je pozvao sam Manolić koji je bio pri punoj svijesti.

Svećenik mu je dao sve sakramente, ispovjedio ga i dao mu odrješenje grijeha. “Ne želim o tome ništa govoriti. Hvala i ugodan Božić”, rekla je tada kratko Manolićeva kći Zrnka za 24sata.