Preminuo poznati fizičar Peter Higgs, dobitnik Nobelove nagrade

Preminuo je u svojem domu u Edinburghu

Peter Higgs
FOTO: AFP

Dobitnik Nobelove nagrade i poznati fizičar Peter Higgs (94) preminuo je u svojem domu u Edinburghu. Higgs je predvidio postojanje nove čestice poznate kao Higgsov bozon. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 2013. godine za istraživački rad iz 1964. godine kojim je pokazao da bozon daje česticama masu.

Nakon niza eksperimenata koji datiraju još od 2008., fizičari koji su radili na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u u Švicarskoj su 2012. dokazali njegovu teoriju. Nobelovu nagradu podijelio je s Françoisom Englertom, belgijskim teorijskim fizičarom, piše The Guardian.

Higgs je većinu svog profesionalnog života proveo na Sveučilištu u Edinburghu, koje je njemu u čast 2012. godine osnovalo Higgsov centar za teorijsku fiziku.

‘Istinski nadaren znanstvenik’

“Peter Higgs je bio izvanredna osoba – istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje”, kazao je ravnatelj sveučilišta Peter Mathieson. “Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova će ostavština nadahnuti mnoge generacije koje tek dolaze”, dodao je.

Kraljevska švedska akademija znanosti koja dodjeljuje Nobela priopćila je tada da standardni model fizike koji podupire znanstveno razumijevanje svemira “počiva na postojanju posebne vrste čestica – Higgsove čestice”. “Ta čestica potječe iz nevidljivog polja koje ispunjava sav prostor. Čak i kada se svemir čini praznim, to polje je tu. Bez njega ne bismo postojali, jer čestice dobivaju masu upravo kontaktom s tim poljem. Teorija Englerta i Higgsa opisuje ovaj proces”, dodaju u priopćenju.

Higgs je rođen u Newcastleu na Tyneu. Iza njega, ostala su dva sina Chris i Jonny, snaha Suzanne i dvoje unučadi. Njegova supruga Jody, profesorica lingvistike od koje se razveo, umrla je 2008. godine.