Preokret u slučaju pohotnog vlč. Rupnika koji je časne nagovarao na 'seksualno Sveto Trojstvo'. Papa mu ukinuo zastaru

Vatikan traži ponovljeni, ali ovaj put kazneni postupak protiv Rupnika

Marko Ivan Rupnik, predatorski Isusovac optužen za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje nad više žrtava, većinom redovnica, inkardiniran je u Koparsku biskupiju 26. listopada. Podsjetimo, pohotni svećenik optužen je, između ostalog, za to da je pokušao nagovoriti dvije časne sestre na seks u troje, uspoređujući to sa Svetim Trojstvom.

Ukidanje zastare

No, samo dan nakon objave da Rupnik stiže u Kopar, 27. listopada, Tiskovni je ured Svete Stolice objavio da je papa Franjo ukinuo zastaru kako bi se omogućio kanonski postupak protiv njega.

Papa Franjo je, naime, zatražio od Dikasterija za nauk vjere preispitivanje njegovog slučaja. U vatikanskom priopćenju se navodi da je papa Frane ukinuo zastaru u slučaju bivšeg isusovca Rupnika kako bi se omogućio kanonski postupak u vezi optužbi protiv njega. Ovaj put to ne bi bio upravni postupak kao što je bilo do sada, već kazneni postupak u koji bi bile uključene i osobe pogođene zlostavljanjem, koje su inače bile zgrožene novim razvojem događaja u slučaju Rupnik, odnosno, njegovom inkardinacijom u Koparsku biskupiju, piše Slobodna Dalmacija.

Optužbe za seksualno zlostavljanje

Podsjetimo, Rupnik je izbačen iz reda Družbe Isusove zbog ponovljenog odbijanja suočavanja s optužbama za seksualno zlostavljanje i nepoštivanja postavljenih ograničenja. Vatikan je čak dva puta oslobodio fra Rupnika svih sumnji unatoč svjedočanstvima žena koje su potvrdile da ih je seksualno i duhovno zlostavljao.

Rupnik je, osim što je izbačen iz reda Družbe Isusove i ekskomuniciran iz Katoličke crkve, ali ne zbog zlostavljanja žena. Rupnik je, naime, ekskomuniciran jer čak dva puta oslobodio fra Rupnika svih sumnji unatoč svjedočanstvima žena koje su potvrdile da ih je seksualno i duhovno zlostavljao.

Brza reakcija Isusovaca

Međutim, samo mjesec dana kasnije, u nezamislivo brzom postupku s obzirom na ozbiljnost optužbi, vatikanska Kongregacija za doktrinu vjere ukinula je odluku o ekskomunikaciji.

No, tu nije kraj spašavanja seksualnog predatora: godinu dana kasnije, ista Kongregacija odlučila je da ga neće procesuirati za još jednu optužbu za duhovno i seksualno zlostavljanje bivše časne sestre, proglasivši da je nastupila zastara.

Tu odluku kasnije je potvrdio i Vatikanski ured za seksualno zlostavljanje, koji vode isusovci. Međutim, prema najnovijim vijestima iz Vatikana, čini se da je došlo do preokreta te da je Rupnik pao u papinu nemilost.