Priča o mladom paru kojem je uništen 'kineski san' govori sve o Kini danas: 'Prebili su ih kad su pitali gdje im je stan'

Par je sve o zavrzlami sa stanom objavljivao na društvenim mrežama

FOTO: Douyin

Zhang Yiliang i njegova supruga Dong Lijun, mladi par iz Kine u tridesetim godinama života, zaokupili su pažnju milijuna korisnika kineskih društvenih mreža zbog njihove priče o kupovini stana koja se pretvorila u katastrofu. Par, naime, tvrdi da im je građevinska tvrtka dužna novac, da su napadnuti, te da su njihove snimke na društvenim mrežama cenzurirane.

Komentatori koji su pratili njihov slučaj putem njihova profila na mrežama koji su nazvali “Par Liangliang i Lijun” ustvrdili su kako težnja para za vlastitom nekretninom predstavlja takozvani kineski san, koncept koji je popularizirao predsjednik Xi Jinping, a koji zagovara pomlađivanje kineske nacije.

“Liangliang i Lijun stvorili su vidljivi model za ‘kineski san'”, kazao je jedan bivši novinar u snimci koja se širila društvenim mrežama, ali je u međuvremenu izbrisana. “Ovim želim poručiti svima, posebno mladima: najmarljiviji građani koji poštuju zakone i koji su najoptimističniji ne zaslužuju kineski san, a kamoli drugi. Hvala paru što nam je pomogao vidjeti okrutnu stranu kineske stvarnosti”, kazao je na snimci.

Sve objavljivali na internetu

Priča mladog para počinje 2021. godine kada su kupili stan koji je tek trebao biti sagrađen, a sve o tom pothvatu počeli su objavljivati u studenom iste godine na Douyinu, kineskoj verziji TikToka. Objavljivali su snimke na kojima se mogla pratiti gradnja njihova stana te su svaki mjesec posjećivali gradilište, piše BBC.

Krajem prošle godine Dong Lijun je svom partneru morala obznaniti loše vijesti – prisiljena je prihvatiti smanjenje plaće, zbog kojeg će od tog trenutka nadalje zarađivati 2000 kineskih juana, odnosno oko 260 eura.

“Naše plaće su već sad na minimalcu. Što da radim?”, kazala je partneru kroz suze, a snimku tog događaja objavili su na društvenim mrežama. No, par mjeseci kasnije, u svibnju 2022., građevinska tvrtka od koje su kupili stan, Sunac China Holdings Limited, objavila je da je u financijskim problemima nakon što je propustila platiti kamatu na korporativnu obveznicu.

Tvrtka im duguje novac

Sve se to događalo u vrijeme kada su i druge kineske građevinske tvrtke, poput Evergrandea, imale probleme s otplatom dugova i dovršavanjem gradnje objekata. Unatoč tome, par nije gubio optimizam. “Izabrali smo tvrtku Sunac pa im trebamo vjerovati. Vjerujemo da će se ponašati odgovorno kako i trebaju i dovršiti projekt”, kazao je Zhang u jednom videu.

Dva mjeseca kasnije gradnja objekta je stala, a mladi par je proveo mjesece nazivajući tvrtku, moleći je da nastave s gradnjom. Tvrtka je radove nastavila tek početkom ove godine, a par je u međuvremenu dobio dijete.

Tvrde i da im tvrtka još duguje rabat od 20.000 kineskih juana, a povrat tog novca tražili su mjesecima. Stoga su 15. studenog odlučili otići na događaj koji je organizirala tvrtka Sunac i svoj susret s čelnicima tvrtke prenositi na Douyinu.

Par prebijen tijekom prijenosa

Od tog datuma, nema novih objava na korisničkom profilu tog para. Na društvenim mrežama vrlo brzo su objavljene tvrdnje i komentari u kojima se navodi da je par prebijen tijekom prijenosa uživo.

Korisnici su počeli dijeliti i snimke zaslona prema kojima ispada da je Zhang završio u bolnici, a na snimci objavljenoj na osobnom profilu njegove partnerice kazao je da u “društvu postoje mnoga pravila kojih se moramo pridržavati”.

“Nije čudno da su naše snimke bile ograničene ili da su nestale s društvenih mreža”, kazao je Zhang. Par tvrdi da je odmah kontaktirao policiju, a policijski službenici kazali su za “Southern Metropolis Daily” da su “kaznili napadače” te da će nastaviti s istragom o tom slučaju.

‘Nanesena im je nepravda’

Taj incident privukao je veliku pozornost na internetu i u kineskim medijima, te postao glavna tema na društvenoj mreži Weibo, kineskom pandanu X-a, gdje su neki sumnjali u priču para, a dio komentatora stao je u njihovu obranu.

“Iznova su obilazili investitora jer su siromašni i prijeko im je potreban taj novac. Snimili su premlaćivanje, nanesena im je nepravda, ali se nisu imali kome obratiti”, napisao je na Weibou Xu Xijin, bivši glavni urednik Global Timesa. “Vrlo je važno osigurati da se naporan rad običnim ljudima isplati te da nastavi tinjati njihova strast i nada u budućnost”, dodao je.

Izazvali veliku raspravu

Zhang Yiliang i njegova supruga Dong Lijun tvrde da im tvrtka tek treba vratiti 20.000 kineskih juana, a nakon prošlotjednog istupa u kojem su ljutiti i razočarani kazali da će napustiti Zhengzhou i vratiti se u Zhangov rodni grad, izazvali su široku raspravu, piše BBC.

“Obični ljudi poput njih su većina, pa nam je posebno bolno kako su stvari završile za njih”, piše u jednom Weibo komentaru koji je lajkan tisuće puta. No, par je od tada neodlučan po pitanju toga što će učiniti, pa su se mnogi zapitali profitiraju li Zhang Yiliang i Dong Lijun od cijele situacije.

Drugi su se pak zapitali popušta li par pod pritiskom lokalnih vlasti koje su željele spriječiti loš publicitet za Zhengzhou.