Prijatelji životinja pisali Belgiji: 'Među vama slobodno živi osoba osuđena za stravičan zločin prema psima'

Nastupila je zastara u slučaju Ivora Ivaniševića osuđenog zbog spolnog zlostavljanja pasa

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je da danas nastupa apsolutna zastara u slučaju Ivora Ivaniševića osuđenog zbog spolnog zlostavljanja pasa, izrazivši nadu da je hrvatsko pravosuđe iz toga nešto naučilo i da više neće na tako “sramotan i ozbiljan” način zakazati pravda.

“Danas nastupa apsolutna zastara u slučaju ‘zloglasnog’ Ivora Ivaniševića, koji je tijekom šest godina silovao svoja dva psa, od kojih je ženka umrla, a širenjem fotografija i snimaka zlostavljanja po internetu poticao je istomišljenike na ista zlodjela”, priopćila je udruga.

Tim povodom uputili su dopis srodnim organizacijama za zaštitu životinja i vodećim medijima u Belgiji kako bi ih obavijestili “da među njima živi na slobodi osoba koja je u Hrvatskoj dvaput nepravomoćna osuđena za stravičan zločin prema psima”.

Nepravomoćno osuđen na godinu dana

U dopisu su naveli kako očekuju da je hrvatsko pravosuđe iz toga nešto naučilo i da se više nikada neće dogoditi da pravda zakaže na tako ozbiljan i sramotan način. Nadu im daje najava izmjena Kaznenog zakona po kojima će se povećati maksimalne kazne za mučenje i ubijanje životinja, a time i rok za zastaru, te će se napuštanje životinja napokon sankcionirati kaznom zatvora.

Ivanišević je bivši zaposlenik Europskog parlamenta i član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije za kojim je hrvatski sud izdao tjeralicu. Uhićen je u svibnju ove godine u Njemačkoj, a belgijska vlast ga nije izručila hrvatskom pravosuđu.

U rujnu 2021. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u odsutnosti je nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjena nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti. Na ponovljenom suđenju ove godine ponovno je osuđen na maksimalnu kaznu od godine dana zatvora.

‘Užasavajuće je što je Ivošević sada slobodan’

Udruga ističe kako je “užasavajuće” što je Ivanišević sada slobodan, te bez kazne može nastaviti u inozemstvu raditi “gnjusne” zločine i raspačavati pornografski sadržaj sa životinjama.

Predlažu da se za spolno zlostavljanje životinja i distribuiranje materijala s takvim sadržajem propiše kazna zatvora do pet godina.