Prije tri godine zbog kaosa smijenjen ravnatelj KB Dubrava. Sud ga vraća na fukciju: ‘Smjena je bila nezakonita’

Upravno vijeće, ističe sud, nije navelo konkretne razloge zbog kojih bi Marušić trebao biti smijenjen, niti mu je dostavilo odluku o razrješenju

Općinski radni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Klinička bolnica Dubrava treba vratiti dr. Srećka Marušića na poziciju ravnatelja te bolnice. Marušića je Upravno vijeće KB Dubrava u studenome 2020. smijenilo, kako su navodili, zbog propusta u organizaciji rada u bolnici.

“Zaključili smo da postoje propusti i manjkavosti koji mogu naškoditi radu bolnice i pružanju usluga. Sve poteze sam napravio u dogovoru s ministrom Vilijem Berošem“, kazao je tada predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrave dr. Silvio Bašić.

Sud je utvrdio da je odluka Upravnog vijeća o smjeni “nezakonita, nedopuštena i ništetna”, te da KB Dubrava mora vratiti Marušića na mjesto ravnatelja bolnice i nadoknaditi mu troškove sudskog postupka u iznosu od 497,71 eura.

Nikad nije dobio odluku

Marušić je zbog smjene tužio bolnicu i tražio poništenje Odluke Upravnog vijeća. U toj odluci, kako se citira u presudi, Upravno vijeće je navelo da Marušić u svom radu “nije poduzeo sve mjere kako bi bolnica funkcionirala u najboljem mogućem opsegu te nije pružena najbolja skrb svim bolesnicima”.

Silvio Bašić, kao predsjednik Upravnog vijeća, zbog toga je predložio njegovo razrješenje, koje je izglasano većinom glasova vijeća na sjednici 4. studenoga 2020., kojoj je prisustvovao i Marušić. Bivši ravnatelj u tužbi navodi da je njemu samo usmeno priopćeno da je razriješen te da nikada nije zaprimio pisanu Odluku Upravnog vijeća.

Ustvrdio je da je tek 20. studenoga 2020. saznao da je odluka donesena i u pismenom obliku, nakon što je zaprimio Odluku Ministarstva zdravstva kojom ta institucija daje suglasnost Upravnom vijeću bolnice za njegovu smjenu.

Nema konkretnih razloga

Kako je utvrdio sud, iz Odluke Upravnog vijeća proizlazi da je kao razlog Marušićevog razrješenja samo navedeno da ga se “razrješuje dužnosti ravnatelja” u skladu s odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj ravnatelj bolnice može biti razriješen i prije isteka vremena na koje je imenovan, ako u svom radu “krši propise i opće akte zdravstvene ustanove ili neopravdano ne izvršava odluke Upravnog vijeća ili postupa u suprotnosti s njima”.

Također se navodi da u Odluci nije konkretno navedeno na koji je to način Marušić kršio propise i koje odluke Upravnog vijeća nije izvršavao, odnosno na koji je to način prouzročio veću štetu bolnici te zanemarivao svoju dužnost i tako uzrokovao veće smetnje u obavljanju djelatnosti te ustanove.

Bašić dao iscrpan iskaz

Predsjednik Upravnog vijeća Bašić tijekom suđenja je iscrpno svjedočio o svim propustima koji su se Marušiću stavljali na teret i koje sve naloge i upute nadležnog ministarstva i Upravnog vijeća kao ravnatelj nije provodio.

Sve te razloge sud nije uzeo u obzir, ističući da su “upravo tako obrazloženi razlozi trebali biti uneseni u odluci Upravnog vijeća o razrješenju, a što nije učinjeno, pa odluka nije obrazložena te se ne može ispitati, a takav nedostatak se ne može otkloniti iskazom svjedoka”.

Nezakonita provedba postupka

Sud je iznio i stajalište prema kojem je KB Dubrava bila obavezna navesti točno određene razloge za Marušićevu smjenu, a što “nije učinjeno jer odluka ne sadrži nikakve razloge koje bi opravdale njeno donošenje”.

Ističe se i kako čitav postupak nije proveden u zakonom propisanoj formi s obzirom na to da “ravnatelju odluka o razrješenju nikad nije dostavljena, bez obzira na činjenicu što je tijekom postupka utvrđeno da je tužitelj bio upoznat s tim da je Upravno vijeće donijelo odluku o njegovom razrješenju jer je osobno bio prisutan na sjednici Upravnog vijeća”.

Presuda je nepravomoćna i KB Dubrava se može na nju žaliti u zakonom predviđenom roku od 15 dana. Upit o ovome slučaju poslali smo i Upravnom vijeću i ravnatelju KB Dubrava. “Možemo potvrditi da je donesena nepravomoćna presuda u predmetu kojeg spominjete. Također možemo potvrditi da će Klinička bolnica Dubrava izjaviti žalbu protiv navedene presude”, poručuju iz bolnice. Dodaju i da ne mogu dati više informacija s obzirom da je “predmetni postupak u tijeku”.

Kaos u Marušićevom mandatu

Prije Marušićeve smjene, u KB Dubrava u jeku covid pandemije, došlo je do ozbiljnog kaosa. U bolnici je početkom listopada 2020. nestalo struje zbog čega su se isključili respiratori, pa ih se moralo pogoniti mehanički, odnosno ručno, a osoblje i pacijenti žalili su se na bolničke uvjete.

Zbog toga je došlo i do pobune doktora, a jedna liječnica je anonimno uputila pismo medijima u kojem je upozorila na probleme u bolnici i navela da za pacijente nemaju lijekova, opreme, deka, ni hrane. Kolege koji su stali uz nju i potpisali peticiju podrške, kazali su da im je tadašnji ravnatelj Marušić prijetio izvanrednim otkazom.

Ministar Beroš, komentirajući tadašnje stanje u bolnici, kazao je da je prije dolaska na dužnost “upozoren da situacija nije najbolja, da postoje određeni klanovi”, pa je poslao zdravstvenu inspekciju koja je utvrdila da postoje propusti u pružanju zdravstvene zaštite. Utvrđena je i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid-pozitivnih.