Princa Harryja upravo proglasili 'živućom legendom zrakoplovstva'. Ogorčeni piloti tvrde da je to lakrdija

Stručnjaci dovode u pitanje legitimnost prinčevih "izvanrednih postignuća"

FOTO: AFP

Proglašenje princa Harryja za “živuću legendu zrakoplovstva” izazvalo je burne reakcije u svijetu letenja. Neki od pilota doveli su u pitanje legitimnost njegovih “izvanrednih postignuća”. Harry, vojvoda od Sussexa, je tijekom svoje vojne karijere u Afganistanu letio kao kopilot vojnog helikoptera i bio mitraljezac.

Titula, koja postoji od 2003. godine, dodijeljena je legendama poput astronauta Buzza Aldrina, te Chelseyu Sullenburgeru, koji je 2009. godine uspio spustiti zrakoplov na rijeku Hudson, čime je spasio živote svih 155 putnika i članova posade. Po njegovom herojskom postignuću snimljen je i film Sully, s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. No, premda je riječ o prestižnoj tituli, smatra se više nagradom industrije nego nacionalnom počasti, objašnjava londonski The Times.

Harry će, uz još trojicu muškaraca, prestižnu titulu dobiti zbog “značajnog doprinosa zrakoplovstvu”. Ostali dobitnici ovogodišnje nagrade su Fred George, poznati autor s područja zrakoplovstva i pilot američke mornarice s više od 300 slijetanja na nosač; Marc Parent, predsjednik i glavni izvršni direktor CAE, proizvođača simulatora za obuku leta; te Steve Hinton, bivši svjetski rekorder u brzini i holivudski filmski pilot.

Peticija skupila više od 11.000 potpisa

Imenovanje Harryja “živućom legendom zrakoplovstva” bilo je previše za neke, pa je internetska peticija kojom se traži preispitivanje dodjeljivanja nagrade princu do sada prikupila više od 11.000 potpisa. Kritičari smatraju da se Harryjeva uloga kopilota i mitraljesca preuveličala. U peticiji navode da je tvrdnja da je Harry “spašavao živote savezničkih snaga i bezbrojnih civila” jednostavno netočna.

“Lakrdija je da tako cijenjena organizacija može previdjeti prave heroje koji svakodnevno riskiraju svoje živote služeći svojim zemljama”, navodi se u peticiji. Čitatelji AVweba, američkog portala specijaliziranog za vijesti o zrakoplovstvu, opetovano su koristili riječ “šala” kako bi opisali nagradu.

Admiral: ‘Jadno je tvrditi da je princ legenda’

Lord West od Spitheada, bivši britanski admiral, tvrdi da se princ nije istaknuo ni u kakvom aeronautičkom smislu dok je služio u vojsci. “On nije živuća legenda zrakoplovstva. Jadno je tvrditi da jest. Zbog toga se cijela stvar čini pomalo kao besmislica, ako su voljni odabrati nekoga poput princa Harryja”, rekao je Lord West od Spitheada za Mail Online.

Oni koji su na Harryjevoj strani smatraju je “američkim poticajem za princa”, te ističu kako se nagrada dodjeljuje ne samo profesionalcima poput testnih pilota i astronauta, već i “pilotima koji su postali slavne osobe i slavnima koji su postali piloti”.

Domaćin ovogodišnje ceremonije je glumac John Travolta, koji je i sam pilot još od tinejdžerske dobi, kvalificiran za upravljanje Boeingovim zrakoplovima. Travolta je i vlasnik nekoliko mlažnjaka, a desetljećima se zalaže za promicanje zrakoplovstva.