Procurila radioaktivna vode u Fukushimi. Uprava uvjerava da je sve riješeno za 20 minuta i da ne prijeti katastrofa

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno u srijedu ujutro

FOTO: AFP

Curenje radioaktivne vode otkriveno je u srijedu u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, ali nisu otkriveni tragovi kontaminacije izvan lokacije, priopćio je u četvrtak za AFP operator elektrane Tepco.

Ovo curenje od približno 5500 litara u elektrani ozbiljno oštećenoj 2011. dogodilo se prije nego što je voda pročišćena sustavom nazvanim ALPS, koji oslobađa vodu prikupljenu u elektrani od većine njenih radioaktivnih tvari, objasnila je glasnogovornica Tepca.

Zaustavljeno nakon 20 minuta

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno u srijedu ujutro. Ta bi voda mogla sadržavati radioaktivne izotope poput cezija 137 i stroncija 90, kaže glasnogovornica Tepca, dodajući da uprava elektrane planira ukloniti tlo kontaminirano curenjem.

“Nije bilo značajnih promjena” u podacima praćenja radioaktivnosti oko elektrane, uvjerava. Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi uništena je u strašnom cunamiju 2011. u sjeveroistočnom Japanu.

Dekontaminacija i demontaža elektrane još su desetljećima daleko, a najteži dio – vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora – tek treba započeti.

Japan i IAEA uvjeavaju da je proces siguran

Nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog ljeta počeo vrlo postupno ispuštati više od 1,3 milijuna prostornih metara vode iz postrojenja u Tihi ocean nakon obrade u sustavu ALPS.

Japan i IAEA uvjeravaju da je ovaj proces, koji bi trebao trajati do ranih 2050-ih godina, siguran za morski okoliš i zdravlje. Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.