Procurili novi obavještajni podaci koji razotkrivaju ogromnu ulogu Sjeverne Koreje u Ukrajini: 'To je značajna eskalacija'

Rusija je navodno koristila samonavođene projektile dometa većeg od 900 kilometara

Ukrainian firefighters attempt to extinguish a fire after a missile strike in Kyiv on January 2, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

SAD tvrdi da je Rusija u ukrajinskom ratu koristila balističke rakete i lansere koje im je isporučila Sjeverna Koreja. John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, opisao je to “značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom” u vezi s potporom Pjongjanga Rusiji. Dodao je da će SAD pokrenuti raspravu o tom pitanju pred Vijećem sigurnosti UN-a, te tražiti nametanje dodatnih sankcija onima koji rade na omogućavanju transfera oružja. U međuvremenu je Moskva zanijekala bilo kakvu suradnju.

Samo par sati nakon što je Bijela kuća iznijela optužbe, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je na proširenje proizvodnje lansirnih raketa u zemlji. Kim je u rujnu prošle godine posjetio Rusiju kako bi razgovarali o potencijalnoj vojnoj suradnji, ističe BBC.

Prvi konkretni detalji o oružju

Iz SAD-a su još ranije stizale optužbe da Pjongjang opskrbljuje Rusiju oružjem, no ovo je prvi puta da su američke obavještajne službe podijelile detalje o konkretnom oružju. U ovom slučaju, riječ je o balističkim projektilima – samonavođenim raketama koje mogu dosegnuti ciljeve udaljene 900 kilometara.

Govoreći na brifingu za novinare u četvrtak, Kirby je rekao da ruska nabava balističkih projektila od Sjeverne Koreje predstavlja izravno kršenje brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. “Tražit ćemo da Rusija odgovara za ponovno kršenje svojih međunarodnih obveza”, rekao je Kirby, pa dodao da SAD vjeruje kako je Rusija planirala kupiti rakete bliskog dometa od Irana, no da to još nije učinila.

UK ‘snažno osuđuje’ korištenje sjevernokorejske opreme

Ujedinjeno Kraljevstvo priopćilo je da “snažno osuđuje” korištenje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje u Ukrajini. “Sjeverna Koreja podliježe strogom režimu sankcija i nastavit ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali da Sjeverna Koreja plati visoku cijenu za potporu ruskom ilegalnom ratu u Ukrajini”, izjavio je glasnogovornik ministarstva za vanjske poslove.

Kirby je u svom brifingu također pozvao Kongres da “bez odgode” odobri dodatna sredstva za Ukrajinu. “Najefikasniji odgovor na užasno nasilje Rusije nad ukrajinskim narodom je nastavak pružanja vitalnih sposobnosti protuzračne obrane i druge vrste vojne opreme Ukrajini. Iran i Sjeverna Koreja stoje uz Rusiju. Ukrajinci zaslužuju znati da će američki narod i ova vlada i dalje biti uz njih”, rekao je glasnogovornik Kirby.

Posljednja tranša američke pomoći Ukrajini, vrijedna oko 250 milijuna dolara, odobrena je 27. prosinca. BBC ističe da su razgovori o daljnjem financiranju zapeli u Kongresu zbog nedostatka potpore među republikancima, koji inzistiraju na strožim sigurnosnim mjerama na američko-meksičkoj granici. Smatraju da te mjere moraju biti dio bilo kakvog sporazuma o vojnoj pomoći. Ukrajina je upozorila da su njeni razni napori i javne financije ugroženi ako izostane pomoć sa zapada.