Profesor s PMF-a o nagloj promjeni temperature: 'To tijelo osjeća i to je šokovito'

Branko Grisogono kaže i da će se vrijeme uskoro smiriti

FOTO: Screenshot/N1

Hladna fronta stigla je u Hrvatsku, a atmosferski fizičar i profesor na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Branko Grisogono, na N1 televiziji komentirao je ovo naglo zahlađenje.

Grisogono je rekao kako je travanj klimatološki najpromjenjiviji mjesec u cijeloj godini. “Prošlih nekoliko tjedana imali smo apsolutno natprosječne temperature i sad smo pali na četiri do sedam stupnjeva ispod prosjeka. To su razlike od 20-ak stupnjeva i to tijelo osjeća i to je šokovito”, kaže.

Napominje kako je i prije bilo naglih promjena, ali da nikada nismo padali s 30 na 6 stupnjeva. Iako travanj slovi kao najpromjenjiviji mjesec, Grisogono tvrdi da se ekstremi sve više pojačavaju.

Dolazi smirivanje vremena

“To ne mora biti sama apsolutna vrijednost minimuma ili maksimuma, bilo kojeg od ovih parametara, nego prostorna proširenost i čistina izmjena – to su stvari na koje čovjek mora paziti i gledati prognozu vremena, a pogotovo ljudi koji su osjetljivi na vrijeme”, rekao je.

Kaže kako uskoro dolazi smirivanje vremena te da se natprosječno zatopljenje može očekivati početkom ljeta. “Veći dio druge polovice travnja se očekuje da će biti malo vlažnije od prosjeka i malo hladnije od prosjeka. Više neće biti oborina poput snijega”, rekao je.

Grisogono je poslao poruku i onima koji ne vjeruju da su klimatske promjene rezultat ljudskog djelovanja. “Pogledajte podatke. Mjerenja su najvjerodostojniji izvori znanja u svim geofizičkim znanostima, a onda su tu numerički modeli i projekcije. Nažalost, do sada se većina projekcija ostvarilo”, rekao je profesor.