Profesor u dubrovačkoj školi navodno urlao na ravnateljicu, reagirala i policija. On tvrdi da je sve velika laž

Iz policije kažu da je 50-godišnji profesor narušavao javni red i mir unutar prostora škole

FOTO: Osnovna škola Montovjerna

U dubrovačkoj osnovnoj školi Montovjerna u petak je morala intervenirati policija, javlja Dubrovački list. Kako su im rekli roditelji, do incidenta je došlo u šestom razredu, kada je profesor matematike na nastavi ‘urlao’ na ravnateljicu. Po navodima jednog roditelja, ravnateljica mu je došla na sat da ga upozori na nedolično ponašanje, nakon što je “vidno iznerviran” vrijeđao djecu.

“Po navodima djece koja su bila prisutna na satu, u učionicu je ušla ravnateljica da upozori profesora na ponašanje, a on je počeo urlati na nju. Djeca su počela plakati i vrištati te su pobjegli iz učionice i sklonili se u knjižnicu, a u školu je pozvana i policija.

Nakon dolaska policije profesor je odveden i kroz školu je kružila priča da je dobio otkaz, što bi naravno bio i jedini normalan ishod nakon svega. Međutim, nakon svega u ponedjeljak je profesor ušetao na nastavu kao da se ništa nije dogodilo, sa smiješkom na licu, a na dječje opće zgražanje i šok!”, tvrdi jedan roditelj za Dubrovački list. Prozvani profesor sve demantira.

‘Narušavao javni red i mir’

Jedan od roditelja, pak, tvrdi da djeca “već duže vrijeme trpe nedolično ponašanje profesora Gorana Pehara”. Da je u školi u petak došlo do incidenta lokalnom listu potvrdila je ravnateljica Lucija Vujica, dodavši da je sve istog dana prijavljeno nadležnim službama.

“Ono što Vam mogu potvrditi je da smo poduzeli sve potrebne radnje za zaštitu prava naših učenika i svih djelatnika škole”. rekla je ravnateljica.

Iz PU Dubrovačko-neretvanske potvrdili su postupanje. “Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 50-godišnji djelatnik navedene obrazovne institucije narušavao javni red i mir unutar prostora škole, revoltiran ponašanjem njemu nadređene osobe, zbog čega je nadležnom sudu prijavljen zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, kažu iz policije.

Profesor proziva ravnateljicu

“S obzirom na to da se u konkretnom slučaju javio i problem oko radnih odnosa, sudionicima događaja je pojašnjeno kako policija za isto nije nadležna te su upućeni da navedene probleme riješe putem Ministarstva znanosti i obrazovanja”, dodala je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.

Dubrovački list kontaktirao je profesora Pehara, a on im je pismenim putem poručio da “nije bilo vike s njegove strane” te da je cilj “možda javno ga linčovati” iznošenjem neistina. Iznio je svoju verziju događaja, dodavši da će slijediti i neke privatne tužbe.

Među ostalim tvrdi da ravnateljica nije ušla u razred kad je “čula neku galamu”, već je bila prisutna na satu od početka te je “jedini krivac” za incident. Kaže da je to bio već drugi sat za redom na kojem je prisustvovala te je najavila da će na nastavu dolaziti punih 10 sati samo u taj razred, “što je nečuveno i nezabilježeno u našem školstvu”.

‘Pitao sam je mora li biti u razredu’

“Hvaleći uspjeh učenika time da su oni rijetki koji ostvaruju ovakav uspjeh na tom ispitu iz matematike (čak 8 odličnih, više od pola razreda 4 ili 5), napomenuo sam da bi uspjeh bio i veći da nisam uočio greške kod nekih odličnih učenika koje inače ne rade nikada. Pitao sam ravnateljicu mora li biti u razredu već drugi put za redom jer to očito unosi nemir i strah među učenike te da to smatram najvećim razlogom zašto su neki podbacili i dobili lošije ocjene, budući da znam koliko je čvrsto njihovo znanje”, naveo je.

Ravnateljica, kaže, nije htjela niti izaći niti otkriti razloge dolaska na sat pa je, kaže, on pokušao djeci objasniti zašto je ravnateljica na satu. “Da bi me ona svaki put prekidala usred rečenice i nije mi dopustila da dovršim misao. Čak ni tada, kao ni u bilo kojem trenutku, nije bilo vike s moje strane”.

Naglasio je da se učenici 6. razreda “boje se samo nje i nikoga drugoga, a sve ostalo su samo laži i manipulacije”.

‘Potpuna je laž da je itko od djece plakao’

Tvrdi i da je ravnateljica naredila djeci da izađu iz razreda i odvela ih u knjižnicu. “Potpuna laž je da je itko od djece plakao, barem dok su djeca bila u razredu. Ako se kasnije to i dogodilo, nisam vidio, ali su onda za to odgovorne neke druge osobe”, tvrdi.

Laž je i da je vikao na bilo koga, dodaje. “A ta izmišljotina im je poslužila samo kako bi me imali za što optužiti. Kako mogu roditelji (i to oni zlonamjerni i malobrojni) tvrditi da sam ja to uradio kad nisu bili prisutni? Mogu samo tražiti i zamoliti ih da prestanu manipulirati svojom djecom samo da bi poštenim ljudima nanosili zlo”, zaključio je Pehar u svom pismenom očitovanju.