Profesorica pisala prijavu zbog udžbenika iz prirode: 'Vulvu su izbrisali iz gradiva. Zar je ženski spolni organ sramota?'

Povela se velika rasprava, pravobraniteljica traži očitovanje Ministarstva

01.09.2022., Osijek - Opskrbljenost knjizara za nadolazecu skolsku godinu za priborom,knjigama,biljeznicama i ostalim potrebstinama. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Profesorica Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo Sveučilišta u Zagrebu uputila je otvoreno pismo pravobraniteljicama za ravnopravnost spolova, djecu i pučkoj pravobraniteljici zbog spolne diskriminacije djevojčica u osnovnoj školi. Istaknula je kako su u udžbeniku prirode u šestom razredu koji je izdala Školska knjiga muški spolni organi cjelovito prikazani dok ženski nisu, prenio je Nacional.

„U udžbeniku iz prirode u šestom razredu koji je izdala Školska knjiga, a autori su jedan muškarac i šest žena, ženske spolne organe čine jajnici, jajovodi, maternica i rodnica, dok muške spolne organe čine dva sjemenika, dva sjemeno-voda, mokraćno-spolna cijev i spolni ud ili penis. Pri tome je za spolni ud u radnoj bilježnici izričito navedeno da se radi o vanjskom organu muškog spolnog sustava”, počela je.

“Na slici 5.13. na stranici 79 udžbenika gdje su nacrtani ženski spolni organi na mjestu vulve je praznina. Vulva je izbrisana iz gradiva i negira se ne samo da je dio ženskog spolnog sustava i vanjski ženski spolni organ već je i vizualno izbrisana. Mogu samo zamisliti kako se osjećaju ustrašene djevojčice gledajući dvije slike ‘muške piše’ u svoj svojoj veličanstvenosti, dok se pitaju ‘a gdje je moja piša?’”, poručila je Đurđević.

‘Ženski organ je sramota’

Zaključila je da je razlog jasan. “Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati niti crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da „žene imaju samo unutarnje spolne organe“ kako je odgovorio moj sin kad sam ga pitala gdje je ženska piša u gradivu”, dodala je.

Pravobraniteljice je pozvala da “pregledaju nastavne materijale za osnovnu i srednju školu te da uklonite ovaj teški oblik diskriminacije i degradacije žena kroz oblikovanje njihovih rodnih uloga u duhu stida što su žene.”

Profesorica: ‘Bila sam žalosna’

Danas je na televiziji N1 o ovome govorila izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Antonija Petričušić. Za slučaj je, kaže, saznala nešto ranije nego što se oglasila profesorica Đurđević “Kao građanka sam bila žalosna jer su odobreni takvi nastavni materijali. Preplašena sam jer ovakav jedan propust ukazuje na sustavno propuštanje činjeničnih provjera u cjelokupnom sustavu obrazovanja i udžbeničkom dijelu. Kada su ovakvi propusti raskrinkani legitimno stavljaju sumnju roditelja imaju li uopće osnovanost povjerenja prema obrazovnim materijalima kojima su izložena naša djeca”, rekla je.

No, ovim postupkom nije iznenađena. “Područje spolnosti ili seksualnosti u Hrvatskoj se sustavno pokušava marginalizirati i izgurati iz obrazovnih sadržaja. Nisam primijetila ispriku izdavača i autora koji bi se trebali posuti pepelom i reći da je to propust i taj dio gradiva trebaju obraditi ravnopravno i nediskriminatorno prema biološkim karakteristikama muškarca i žene”, objasnila je.

“Nisam iznenađena da postoji pristup gdje se određene biološke i faktičke činjenice nastoje protjerati od pažnje djece s obrazloženjem da ih tako čuvamo od zla i izopačenosti”, dodala je.

Oglasila se Školska knjiga

Jutarnji list kontaktirao je Školsku knjigu koja je izdala udžbenik, a oni su u odgovoru kazali da se udžbenici rade u skladu s kurikulumom nastavnog predmeta.”Kurikulum Prirode i Biologije dizajniran je tako da podržava spiralnu nadogradnju znanja, omogućavajući učenicima da postupno, kroz različite obrazovne etape, izgrade čvrste temelje i razumijevanje bioloških koncepata, uključujući reprodukciju i anatomiju čovjeka”, poručili su.

Dodali su da se u šestom razredu učenici upoznaju s osnovama reprodukcije što, dodaju, postavlja temelje za detaljnije istraživanje u kasnijim godinama. Dotaknuli su se i profesorice Đurđević s porukom kako na prikazu koji ona smatra spornim nisu “označeni svi dijelovi ženskog spolnog organa naprosto zato što usvajanje ishoda propisanog u kurikulumu 6. razreda ne zahtijeva tako detaljan prikaz.”

“Budući da su autorice spomenutog udžbenika većinski žene, da ga je uredila urednica žena, da su glavna urednica kao i direktorica školskog programa također žene, oštro demantiramo navod da je ‘razlog‘ zbog kojeg u udžbeniku nisu navedeni svi dijelovi ženskog spolnog organa ‘jasan‘ i da je, kako navodi prof. Đurđević – ‘ženski spolni organ sramota, ne treba ga spominjati niti crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni (…)‘.”, dodali su.

Ipak, spremni su ubuduće promijeniti prikaz

“Razumijemo da je reakcija možda proizašla iz legitimne zabrinutosti za obrazovanje djece i mladih kao i činjenicu da bi takav prikaz možda mogao dovesti u zabludu neke učenike 6. razreda pa smo spremni u sljedećem izdanju udžbenika dodati detaljniji prikaz koji ipak neće opteretiti razumijevanje sadržaja propisanog kurikulumom Prirode u 6. razredu osnovne škole. Naglašavamo kako nam je svaka povratna informacija važna za kontinuirano poboljšanje obrazovnih materijala”, dodali su.

Naveli su da se u 8. razredu detaljnije obrađuje spolni sustav pri čemu se uvode pojmovi poput stidnice, zajedničkog naziva za vanjske ženske spolne organe te se radi na razumijevanju funkcije organa. “Razumijemo važnost transparentnosti i dijaloga, zahvaljujemo gospođi Đurđević na njezinom tumačenju i drugačijem pogledu na odabrani slikovni prikaz, ali smatramo da jedna lekcija nipošto ne smije biti osnova za tako oštre osude cjelokupnog obrazovnog sustava”, dodaju.

Što na sve kaže Ministarstvo?

Jutarnji je za komentar tražio i Ministarstvo obrazovanja s pitanjem je li točno da kurikulum propisuje da u šestom razredu trebaju biti navedeni i nacrtani vanjski muški spolni organi, ali ne i ženski te što je problematično s izrazom “vulva” i kako je procijenjeno da su djeca u šestom razredu dovoljna zrela za učenje o penisu, ali ne i o vulvi.

“Povezati organe spolnog sustava s njihovim ulogama objašnjavajući važnost odgovornog ponašanja; nije potrebno detaljno ulaziti u fiziologiju reprodukcije, već naglasak valja staviti na promjene koje se događaju u pubertetu povezujući ih sa spolnim sazrijevanjem”, odgovorilo je Ministarstvo. Na kraju su u Ministarstvu zaključili: “Međutim, nigdje u kurikulumu nije propisano da spolni organi moraju biti nacrtani”.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić najavila je da će u povodu ove prijave nabaviti sva četiri udžbenika iz prirode za šesti razred, napraviti analizu, konzultirati struku i o zaključcima izvijestiti javnost. Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, tražit će očitovanje od Ministarstva, a pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorava da odgoj i obrazovanje u školama trebaju razbijati predrasude, a ne ih perpetuirati.