Prometni stručnjak o hororu kod Zaprešića: 'To što nema tragova ne znači da mladić nije kočio. A vozio je puno sporije od 230 km/h'

'Da je toliko jurio, poprište nesreće bilo bi kao da je pala bomba', kaže prometni ekspert

FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Potresni prizori smrskanog automobila kojim se 20-godišnji mladić u srijedu oko 5:40 zabio u naplatnu postaju na autocesti A2 kod Zaprešića potaknuli su brojna pitanja, među njima i ono o tome zašto se na cesti ne vide tragovi kočenja.

Nakon što se u javnosti otkrila informacija da je navodno mladić vozio brzinom od oko 230 kilometara na sat prije nego se zabio u betonsku barikadu, prometni stručnjak Željko Marušić objašnjava da to što se tragovi kočenja ne znači da vozač nije kočio.

Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Nije točno da nije kočio’

Na portalu Autoportal.hr Marušić objašnjava da je, iako se na snimkama nadzornih kamera vidjelo da je vozač vozio brže od 200 km/h, udarac u betonski zid bio brzinom od oko 90 km/h.

”Dakle, kočio je, ali zbog vlažne ceste odmah se uključio ABS (sustav koji sprječava blokiranje kotača pri kočenju, op.a.), pa nije bilo struganja uslijed blokiranja kotača, a blage tragove brzo su izbrisale nove nakupine vlage”, kaže Marušić.

Ističe i da bi pri udarcu od preko 200 km/h mjesto nesreće izgledalo ”kao da je pala bomba” te da bi možda bilo posljedica i za djelatnike na naplatnim kućicama koji nisu ozlijeđeni. Prometni stručnjak pojašnjava da stupanj deformacije karoserije automobila, čiji je prednji dio ublažio udarac, ukazuju da je udar bio pod brzinom od oko 90 km/h.

Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Prednjeg kraja uopće nije bilo’

Svjedoci strašnog prizora rekli su za 24 sata kako je automobil bio neprepoznatljiv.

“Prednjeg kraja uopće nije bilo. Ljudi koji rade na naplatnim kućicama rekli su kako se dovezao velikom brzinom. Dobro je da nema više mrtvih”, komentirali su vozači koji su prolazili kraj mjesta nesreće.

Bili su ljutiti što je bio otvoren samo jedan od 12 ulaza na autocestu, zbog čega su se stvorile velike gužve.

Davorin Visnjic/PIXSELL