Promocija knjige Sinovi: ‘Ćiro je ljude mogao skenirati u trenutku. On je jedinstvena pojava u našoj sportskoj povijesti’

Andrej Maksimović i Siniša Malus autori su knjige na čijoj su se promociji pojavili brojni poznati iz svijeta nogometa

Promocija knjige Sinovi
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Danas je, u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton, održana promocija knjige Sinovi čiji autori su Andrej Maksimović i Siniša Malus. Tema knjige su trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević i njegovi Vatreni.

Na promociji su se pojavile brojne poznate osobe s nogometne scene, među kojima i dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem. U delegaciji HNS-a su bili i počasni predsjednici Branko Mikša i Mladen Vedriš, dopredsjednik Slavko Prišćan, predsjednikovi savjetnici Zorislav Srebrić i Stjepan Merkaš te izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

Bili su tu i predstavnici slavne generacije hrvatskih nogometaša, koji su 1998. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj osvojili broncu, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Petar Krpan. Zvonimir Boban i Igor Štimac nisu mogli doći ali su se javili videopozivom, javio je HNS.

Zlatko Dalić Matija Habljak/PIXSELL
Dragan Primorac, Mladen Vedriš, Branko Mikša i Zlatko Mateša Matija Habljak/PIXSELL

Deset najintenzivnijih godina

Knjiga se bavi deset najintenzivnijih godina Miroslava Ćire Blaževića, u razdoblju od 1993. do 2002. godine. Osim Ćire, obrađuje Zagreb i Hrvatsku u tom razdoblju, u kojima se isprepliću nogometaši, starlete, tajkuni u nastanku, političari i mediji.

Malus je na promociji kazao kako su on i kolega Andrej Maksimović na ideju o ovoj knjizi došli prije godinu i pol dana. “Na početku je ta ideja sporo sazrijevala, ali na kraju smo je uspjeli realizirati s fanatičnim radom u zadnja dva, tri mjeseca“, kazao je.

“Prikupili smo veliki broj sugovornika i obradili ogroman broj tema. Te teme nisu samo nogometne, nego društvene i političke. Te teme obilježile su Hrvatsku u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Priča o Vatrenima 1998. je zapravo samo jedan dio onoga čime se bavi ova knjiga“, dodao je.

Promocija knjige Sinovi
Matija Habljak/PIXSELL
Promocija knjige Sinovi
Matija Habljak/PIXSELL

‘Ćiro je bio osebujna i jedinstvena pojava’

Famoznu 1998. godinu u kojoj su Vatreni osvojili prvu medalju za Hrvatsku od osamostaljenja opisao je kao prekretnicu hrvatskog nogometa. “To je povijesna godina i povijesni uspjeh. Prije Svjetskog prvenstva nije nam se davalo puno šansi jer bili smo nova i nepoznata reprezentacija. Kroz kvalifikacije smo prolazili dosta turbulentno, na prvenstvo plasirali smo se tek nakon dodatnih kvalifikacija“, kazao je i dodao kako nitko nije sanjao da ćemo osvojiti veličanstveno treće mjesto.

Govorio je i o Ćiri. “Mogao te skenirati u trenutku i doista je bio pravi užitak razgovarati s njim. Mogao je razgovarati kompetentno o mnogim temama, ne samo nogometnim, nego društvenim i političkim. Dakle, Ćiro je bio jedna vrlo osebujna i jedinstvena pojava u sportskoj povijesti Hrvatske”, zaključio je.

Dalić: ‘Ćiro je moj mentor, nogometni otac’

Na promociji knjige govorio je i izbornik Zlatko Dalić. Kazao je kako je uspjeh Ćire i Vatrenih bio inspiracija njemu i njegovim Vatrenima. “Mi smo dvadeset godina živjeli u sjeni Ćirinih ‘Vatrenih’, i stalno smo govorili o njima. Novi vatreni bili su inspirirani njima. Ćiro Blažević je moj mentor, moj nogometni otac, koji me u ovo uveo, dao mi šansu, omogućio mi da napravim sve ovo“, kazao je Dalić.

“Nakon svega što je napravila hrvatska reprezentacija, zahvalan sam mu, kao što sam zahvalan i ostalim izbornicima. Ovo što sada Hrvatska radi je čudo. Mi još nismo svjesni svega toga, i nećemo još dugo biti svjesni, a ono nije uspjeh samo moj i mojih vatrenih, nego svih koji su gradili jedan sustav. Zato treba pročitati ovu knjigu, koja govori o počecima svega toga. A mi ćemo biti i dalje motivirani da ponovno napravimo veliki rezultat”, rekao je.

Urednik Večernjeg lista Dražen Klarić Matija Habljak/PIXSELL
Knjiga Sinovi Matija Habljak/PIXSELL