Pucnjava u Bruxellesu. Napadač automatskom puškom pokosio dvojicu Šveđana, vikao 'Allahu akbar'

Napadač je pucao iz automatske puške

FOTO: AFP/Twitter

U pucnjavi u Bruxellesu večeras su ubijene dvije osobe. Napadač je u bijegu. Belgijska policija za sada ne otkriva previše detalja, ali poznato je da su žrtve Šveđani.

Prema snimkama na društvenim mrežama, napadač je nosio fluorescentno narančastu jaknu koja podsjeća na uniformu zaposlenika gradske čistoće. Belgijski Nacionalni krizni centar podigao je upozorenje na terorizam na najvišu razinu.

Belgijski portal HLN u međuvremenu javlja da je napadač navodno prvo pucao u taxi kombi, u kojem su bile dvije žrtve. Potom je, prema njihovim informacijama, krenuo u obližnju zgradu pucati u treću osobu. Prema informacijama belgijskog tužiteljstva, dvoje je ubijenih, a ranjena je jedna osoba, vozač taksija, koji nije u životnoj opasnosti.

Prekinuta nogometna utakmica

Švedska nogometna reprezentacija večeras je igrala protiv Belgije u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2024. Nije potvrđeno da su dvije žrtve bile u gradu zbog utakmice, mada se to može pretpostaviti temeljem informacije da je jedna od njih nosila dres švedske reprezentacije.

Utakmica je prekinuta na traženje reprezentativaca Švedske, ali gledatelji su zadržani na stadionu zbog vlastite sigurnosti. Napad se dogodio malo iza 19 sati, otprilike 5 kilometara od stadiona Kralj Baudouin na kojem se igrala kvalifikacijska utakmica.

“Pratimo situaciju i želimo zamoliti stanovnike Bruxellesa da budu na oprezu”, objavio je belgijski premijer Alexander De Croo.

Pucao iz automatske puške, vikao ‘Allahu akbar’

Prema lokalnim novinama, napadač je koristio automatsku pušku te je pobjegao s mjesta događaja. Snimke nadzornih kamera pokazuju da je s mjesta zločina pobjegao na motoru. Belgijski portal Sudinfo javlja da je, prema svjedocima, muškarac vikao “Allahu akbar”.

Nakon napada navodno je na društvenim mrežama objavio video u kojem govori da je pripadnik ISIS-a i da je “osvetio muslimane”. Također, u videu tvrdi da je ubio troje Šveđana.

Ranije danas napisao je objavu o muslimanskom djetetu izbodenom u Chicagu ove nedjelje, objašnjavajući da bi, da je žrtva bila kršćanske vjere, “to nazivali terorizmom, a ne brutalnim zločinom.” Policija za sada nije potvrdila da je na snimci zaista osumnjičeni.