Pula dobila prvu rotacijsku garažu u Hrvatskoj. Izgleda bizarno, ali vlast uvjerava da je sigurna i fantastično praktična

Probna faza za građane trebala bi početi uskoro, nakon tehničkog pregleda

FOTO: Screenshot / HRT

U Puli je u ponedjeljak u probni rad puštena rotacijska garaža, prva takva u Hrvatskoj, piše HRT. Iako se dio građana pitao je li takva vrsta garaže, smještena u Premanturskoj ulici, sigurna, iz Pula Parkinga uvjeravaju da je ”rolo parking” praktična i sigurna tehnologija koja štedi prostor.

”To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila. Ulazak je reguliran rampama gdje se čitaju registarske oznake, koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila natrag nakon završenog parkiranja”, objasnio je Boris Agatić, pomoćnik direktora Pula Parkinga, kako garaža funkcionira. Dodaje i da je testirana na udare vjetra te potres.

”Upravo sada vršimo atest, prije tehničkog pregleda. Sigurnost je osigurana, vidi se ovdje kako smo 10 vozila smjestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno”, kaže Agatić.

Screenshot / HRT

Besplatna probna faza

Zamjenik rukovoditelja javnih parkirališta Manuel Brumnić istaknuo je da je garaža hrvatski proizvod. ”Motore su patentirali Hrvati. Zanimljivo je da ima samo 9,2 kilovata, potrošnja je minimalna. Možemo ih unaprijediti i da budu punionice za električna vozila”, rekao je.

Probna faza za građane trebala bi početi uskoro, nakon tehničkog pregleda, a bit će besplatna. Kasnije će se naplaćivati jedan euro zimi, a 1,60 eura u ljetnim mjesecima. Korisnicima će u početku pomagati djelatnici garaže, a plan je da se kasnije koristi putem aplikacije kroz koju će se moći i rezervirati mjesto.