Putin dodijelio rusko državljanstvo Ratku Samcu, ratnom zločincu iz 1990-ih, ali i jednoj hrvatskoj liječnici

Na popisu je 44 stranih državljana

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin visits the exhibition of achievements "Russia" prior to the United Russia party congress in Moscow, on December 17, 2023. (Photo by Sergey FADEICHEV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je dodijeliti rusko državljanstvo Ratku Samcu, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske optuženom za ratne zločine 1990-ih.

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenjem Samca, kojeg se tereti za trostruko ubojstvo civila u Banjoj Luci 1993. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Ključu.

Samac, koji u Rusiji živi od 1999. godine, na popisu je 44 strana državljanina kojima je Putin ukazom dodijelio rusko državljanstvo, piše Radio Slobodna Europa.

I hrvatska liječnica dobiva rusko državljanstvo

Na popisu je, među ostalima, i hrvatska liječnica Mirela Jakupanec, koja je podržala rusku okupaciju ukrajinske regije Donjeck i tamo živi.

Rusko državljanstvo dobit će i američki profesionalni boksač Kevin Johnson, koji je blizak Kremlju, a na popisu je i kanadski hokejaš Brendan Leipsic, koji igra za klub SKA iz St. Petersburga. Ruski TASS piše kako je Johnsonov glasnogovornik rekao da je sportaš odlučio uzeti ruski patronim, odnosno srednje ime, u čast Putinu, čime je službeno postao Kevin Vladimirovich Johnson.

Na popisu stranih državljana koji će ovim dekretom dobiti rusko državljanstvo još su i američki novinar Peter Lavelle te grčki fotograf Kostas Asimis, dodaje TASS.