Putin sazvao hitan sastanak nakon upada rulje na aerodrom u Dagestanu. Šef pokrajine: 'Sram me'

U incidentu je privedeno 60 propalestinskih prosvjednika

FOTO: Twitter

Nakon što su propalestinski prosvjednici upali jučer na aerodrom u većinski muslimanskoj ruskoj republici Dagestan, prosvjedujući zbog slijetanja aviona iz Tel Aviva, dagestanski čelnik Sergej Melikov izjavio je da ga je “sram” nereda koji su izbili. Pritvorene prosvjednike pozvao je da odu u Sjevernu vojnu oblast “kako bi oprali ljagu sa sebe”, prenosi ruski Kommersant.

“Sramim se događaja koji su se dogodili jučer, jer je Dagestan, kako na Kavkazu, tako i u cijeloj našoj Rusiji, a možda i šire, uvijek bio uporište prijateljstva”, rekao je Melikov. Poručio je i da je incident na aerodromu bio “grubo kršenje zakona”, iako Dagestanci “suosjećaju s patnjom žrtava postupaka nepravednih ljudi i političara te mole se za mir u Palestini”, prenosi Reuters.

Epilog upada rulje na dagestanski aerodrom u brojkama je: 20 ozlijeđenih prosvjednika, dvoje od njih u ozbiljnom stanju, devet ranjenih policajaca i ukupno 60 privedenih.

Putin zakazao sastanak, oglasio se Kremlj

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin večeras će se susresti s visokim dužnosnicima ruske većinski muslimanske pokrajine Dagestan kako bi razgovarao o “pokušajima Zapada da događaje na Bliskom istoku koristi za stvaranje razdora u ruskom društvu”.

Kremlj je već komentirao da je napad protuizraelske skupine na zračnu luku u glavnom gradu južne ruske regije Dagestan bio rezultat “vanjskog utjecaja”. Glasnogovornik Dmitrij Peskov dodao je da su “zlonamjernici” iskoristili naširoko viđene slike patnje u Gazi kako bi uzburkali ljude u većinski muslimanskoj regiji na sjevernom Kavkazu. Ipak, nije precizirao za koga Kremlj vjeruje da je izvana potaknuo na nasilje.

Također, iz Kremlja su poručili da neredi u Dagestanu neće poremetiti proslavu Dana nacionalnog jedinstva, koji se u Rusiji obilježava 4. studenog. U međuvremenu, Zračna luka Mahačkala ponovno je otvorena, izvijestila je Federalna agencija za zračni promet.