Putin u smrtnom strahu od stranih ambasadora, postrojio ih 20 metara od sebe: 'Žao mi je, moram čuvati zdravlje'

Putin je držao govor na povećoj udaljenosti od diplomata koji su ga slušali s drugog kraja sobe

This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin delivering a speech at a ceremony to receive credentials from newly appointed foreign ambassadors to Russia at the Kremlin in Moscow on December 4, 2023. (Photo by Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je na diplomatskoj ceremoniji odbio stajati na udaljenosti manjoj od 20 metara od veleposlanika država. Kako piše na službenim stranicama Kremlja, ruski predsjednik se pravdao “higijenskim razlozima”.

Putin je stajao nekoliko desetaka metara od 21 izaslanika i održao svoj govor s druge strane velike dvorane. Izgledalo je kao da im se jednostavno obraća, umjesto da drže dijalog. Izaslanici s druge strane prostorije izgledali su vrlo nezadovoljno, da bi na kraju samo otišli jer Putin nije imao namjeru osobno ih pozdraviti.

‘Nažalost, više se ne možemo družiti’

Na kraju je izaslanicima, uključujući nove veleposlanike Njemačke i Australije, rekao: ”Nažalost, zbog sanitarnih razloga, ne možemo više razgovarati i družiti se. Nadam se da će doći bolja vremena, ne samo u politici nego i u zdravstvu, i da ćemo to moći”.

”U svakom slučaju, i ja i ministar vanjskih poslova i moj pomoćnik za međunarodne poslove uvijek smo vam na raspolaganju”, poručio im je. Inače, od zapadnih diplomata tu su još bili i veleposlanici Britanije, Švedske, Grčke, Luksemburga i Slovenije.

AFP

Zanimljivo je da nedavne Putinove fotografije, poput one s početka prosinca kada se sastao s mladim znanstvenicima, pokazuju predsjednika kako stoji blizu drugih ljudi.

Inače, Putin je u svom govoru diplomatima spominjao nedavnu 80. obljetnicu Teheranske konferencije na kojoj su se ravnopravno susreli čelnici Sovjetskog Saveza, SAD-a i Britanije – Staljin, Roosevelt i Churchill.

‘Nadam se da će se situacija s Londonom promijeniti’

Rekao je da je taj sastanak ”postavio temelje modernog sustava međunarodnih odnosa”, a onda izrazio žaljenje zbog kolapsa veza između Moskve i Londona.

”U poslijeratnom razdoblju i sve do nedavno naše su zemlje uspjele izgraditi odnos temeljen na razumijevanju odgovornosti za očuvanje globalnog mira, stabilnosti i sigurnosti kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Ali trenutno stanje u dijalogu s Londonom je općepoznato i nadajmo se da će se situacija promijeniti nabolje u interesu naše dvije zemlje i naroda”, rekao je.

Zahlađenje u odnosima između Britanije i Rusije pogoršano je Putinovom odlukom da ilegalno napadne suverenu državu Ukrajinu.