Putin zaoštrio retoriku o Baltiku, slično je pričao o Ukrajini uoči invazije: 'Postavlja temelje za buduće eskalacije'

Ruski predsjednik kritizirao je nova imigracijska pravila baltičkih zemalja

(FILES) Russia’s President Vladimir Putin delivers a video address, on June 24, 2023, as Wagner fighters stage rebellion. Russia's President Vladimir Putin will not attend a BRICS nations summit in South Africa in August, South Africa's presidency said on July 19, 2023 ending months of speculation. (Photo by Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u posljednje je vrijeme počeo intenzivirati svoju retoriku protiv baltičkih država, što američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW) smatra pripremom za potencijalne “buduće eskalacije” s istočnim članicama NATO saveza. ISW je u utorak izvijestio da je ruski predsjednik izjavio da Latvija i druge baltičke zemlje “jednostavno izbacuju” etničke Ruse sa svojih granica.

Putin se referirao na promjene u latvijskom imigracijskom zakonu koje zahtijevaju od Rusa koji stalno žive u zemlji, a žele tamo ostati, da polože test poznavanja latvijskog jezika. ISW navodi da je za oko 1200 Rusa u prosincu naložena deportacija jer nisu obnovili svoje boravišne dozvole prema novim pravilima. “Vidite, ovo su vrlo ozbiljne stvari koje izravno utječu na našu nacionalnu sigurnost”, rekao je Putin.

Vladimir Putin želi oslabiti NATO?

ISW u svojem izvješću procjenjuje da je Putinova retorika “primjetno pojačala dugogodišnji napor Kremlja da postavi uvjete za buduće eskalacije protiv baltičkih zemalja, vjerojatno u sklopu njegovih širih napora da oslabi NATO”. No, think-tank dodaje da još nije pronašao nikakve naznake da Rusija planira uskoro napasti Baltik.

Unatoč tome, ISW upozorava da Putin možda postavlja temelje za “buduće agresivne ruske akcije u inozemstvu pod izlikom zaštite svojih ‘sunarodnjaka'”. Putinove izjave o zemljama Baltika vrlo su slične izjavama koje je davao o Ukrajini prije pokretanja invazije.

Kao jedno od opravdanja za invaziju, Kremlj je navodio da je Kijev počinio “genocid” nad etničkim Rusima dok se borio protiv proruskih pobunjenika u Donbasu, unatoč nedostatku dokaza za takvu tvrdnju.

Trivijalizirao suverenitet bivših republika

Ukrajina je, kao i baltičke zemlje, bivša sovjetska republika. Putin je nekoliko puta “trivijalizirao suverenitet” tih zemalja, prije nego što je usvojio “širu definiciju suvereniteta Rusije”, rekao je ISW.

No, za razliku od Ukrajine, Estonija, Latvija i Litva su članice NATO saveza. “Podrivanje njihovog suvereniteta i njihovo prikazivanje kao nasilnika prema Rusima uklapalo bi se u Putinov krajnji cilj slabljenja NATO-a”, navodi ISW.

Think-tank je priopćio kako je prethodno procijenio da je Putinov cilj invazije na Ukrajinu bio destabilizirati NATO umjesto obrane od potencijalnog NATO-ovog napada protiv Rusije, kako je ruski predsjednik ranije govorio.