Putinova mašinerija pronašla način kako da sabotira čovjeka za kojeg su potpisivale kolone Rusa

Središnje izborno povjerenstvo Rusije pronašlo je, kako tvrdi, pogreške na potpisnim listama

Boris Nadezhdin, the Civic Initiative Party presidential hopeful, arrives at the Central Election Commission to submit signatures collected in support of his candidacy, in Moscow on January 31, 2024. (Photo by Vera Savina / AFP)
FOTO: AFP

Središnje izborno povjerenstvo Rusije objavilo je da su na potpisnim listama koje su predali potencijalni protukandidati Vladimira Putina, Boris Nadeždin iz Građanske inicijative i Sergej Malinkovič iz Komunisti Rusije, pronašli “iznenađujuće pogreške”, pritom misleći na brojne pravopisne pogreške, ali i navodne potpise pokojnika.

Zamjenik predsjednika povjerenstva, Nikolaj Bulaev, pozvao je oba Putinova protukandidata da ih posjete 5. veljače, kako bi im “predstavili rezultate inspekcijskih postupaka i protokole o prekršajima utvrđenim tijekom inspekcije”.

Bulaev je rekao kako povjerenstvo u pravilu “ne uzima u obzir pravopisne greške” na potpisnim listama. “No, kada na listama uočimo potpise pokojnih glasača, postavlja se pitanje točnosti i poštivanja etičkih standarda”, rekao je Bulaev.

Za sada su odobrena četiri kandidata

Bulaev je također istaknuo kako povjerenstvo ne dopušta ikakve subjektivnosti prilikom provjere potpisa. Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Ella Pamfilova rekla je tijekom sastanka da povjerenstvo planira 7. veljače objaviti odluku o dopusnicama ostalim kandidatima za predsjednika.

Ruski predsjednički izbori predviđeni su 17. ožujka, a glasanje će se odvijati kroz tri dana, od 15. do 17. ožujka. Središnje izborno povjerenstvo trenutno je odobrilo četiri kandidata: Leonida Slutskog (LDPR), Nikolaja Haritonova (KPRF), Vladislava Davankova (Novi ljudi), te neovisnog kandidata, sadašnjeg predsjednika Putina, koji je prije nekoliko dana službeno potvrdio svoju kandidaturu.

Andrej Bogdanov iz Ruske stranke prava i slobode, kao i predsjednik stranke Svenarodni savez Sergej Baburin, odustali su od sudjelovanja u izborima. Irina Sviridova, nominirana iz izvanparlamentarne Demokratske stranke Rusije, nije skupila potrebnih 100 tisuća potpisa, piše Kommersant.