Radikalni AfD nije osvojio svoje prvo gradonačelničko mjesto, neočekivano pobijedio liberalni kandidat

Poprilično iznenađenje na izborima u njemačkom Nordhausenu

FOTO: Screenshot YouTube / WELT Nachrichtensender

Njemačka ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) nije uspjela osvojiti prvo mjesto gradonačelnika u nekom većem njemačkom gradu, prema preliminarnim rezultatima iz Nordhausena u pokrajini Tirinškoj.

Aktualni gradonačelnik Kai Buchmann, bivši član Zelenih koji se kandidirao kao neovisni, uspio je iznenađujuće pobijediti kandidata AfD-a Joerga Propheta u drugom krugu izbora u nedjelju, nakon što je Prophet bio široko favoriziran za pobjedu uoči glasovanja. Prema rezultatima, Buchmann je dobio 54,9 posto glasova, dok je Prophet osvojio 45,1 posto. Odaziv birača bio je 59,3 posto.

Nordhausen je okružni grad na sjeveru Tirinške s oko 42.000 stanovnika. U prvom krugu izbora za gradonačelnika odaziv birača bio je 56,4 posto. Prophet je priznao poraz u nedjelju navečer u izjavi za medije govoreći o sebi u trećem licu: “Imamo novog gradonačelnika. Gospodin Prophet je postao broj dva na ovim izborima.”

Navijanje za Buchmanna

Prebrojavanje glasova bilo je popraćeno pljeskom u vijećnici u Nordhausenu kad god je Buchmannova prednost rasla. Prilikom objave rezultata prolomilo se dugotrajno navijanje. Antiimigrantski i antiizbjeglički AfD tako nije mogao nastaviti svoj pobjednički niz na lokalnim izborima u istočnoj Njemačkoj.

Od kraja lipnja, AfD je pobijedio na jednim izborima za okružno vijeće u Tirinškoj i jednim izborima za gradonačelnika u pokrajini Saxony-Anhalt za gradić Raguhn-Jessnitz koji ima manje od 9000 stanovnika. AfD je također bio prvi u okrugu Sonneberg u južnoj Tiringiji, gdje je političar AfD-a Robert Sesselmann izabran za prvog okružnog čelnika iz AfD-a. Njegov izbor izazvao je rasprave i zabrinutost diljem zemlje.

Državna obavještajna služba, odnosno Ured za zaštitu ustava, u Tirinškoj je AfD i njegovog čelnika Björna Höckea klasificirala kao dokazane desničarske ekstremiste i prati ih. Nedavne ankete pokazale su porast podrške AfD-u, posebno u bivšim komunističkim istočnim regijama Njemačke. Rastuća snaga AfD-a u zemlji izazvala je uzbunu kod mnogih koji tu stranku vide kao ekstremističku, antidemokratsku i ksenofobičnu.