Radnika koji nije bio osposobljen za rad na visini poslali da popravlja krov. Poginuo je, vlasniku firme prijeti 8 godina zatvora

Vlasniku tvrtke prijeti do osam godina zatvora

FOTO: AFP

Na gradilištu u Trnjanskoj cesti u Zagrebu 2020. godine je poginuo radnik tijekom sanacije krova uništenog u potresu. Sada je protiv vlasnika tvrtke koja je obavljala radove podignuta optužnica koja ga tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Za to je propisana kazna do osam godina zatvora.

Kako javlja N1, vlasnik te tvrtke nije osigurao da se radovi obavljaju na siguran način iako su obavljani na krovu, a radnik, usto, nije bio osposobljen za rad na visini. Do nesreće je došlo oko devet sati 14. travnja 2020. Čovjek je pao s krova i na mjestu preminuo.

Nakon toga su na teren izašli inspektori zaštite na radu, koji su zapisnik o nesreći dostavili DORH-u mjesec dana kasnije. Gotovo četiri godine kasnije, podignuta je optužnica. Inspektor koji je bio na očevidu kazao je da svi radovi koji se izvode na visini većoj od jednog metra moraju biti osigurani što ovdje nije bio slučaj, jer nije bilo ni mreže niti ograde. U potkrovlju je vidio jedno uže ali ono nije bilo korišteno.

Svjedočio sin poginulog

Vlasnik se brani šutnjom, a svjedočio je sin stradalog muškarca koji je s njim radio kobnog dana. „Mene i oca je vlasnik firme pozvao u Trnjansku cestu da mu pomognemo prekriti krov koji je stradao u potresu. Došli smo oko 8:10 sati. Otišli smo na tavan koji je na krovu imao četiri otvora što smo ih trebali pokriti”, počeo je.

“Otac se popeo na krov a ja sam mu dodavao crijep. Čuo sam tada da je nešto lupilo pa sam pogledao kroz rupu. Tata je pao. Mi smo do tada na par gradilišta radili za tog vlasnika tvrtke, a trebao nas je uskoro i formalno zaposliti kod sebe. No to na kraju nije realizirano”, dodao je, javlja N1.

Potvrdio je da ni on niti njegov otac nisu prošli nikakvo osposobljavanje za rad, niti su dobili ikakve upute. “Iako je tamo bilo svakakvih užadi tata se nije vezao. Ne znam zašto to nije napravio, dok sam ga ja uvijek upozoravao da pazi. Valjda je mislio da se ništa neće dogoditi”, kazao je tijekom istrage.