Rasprodano nekretninsko carstvo bivšeg premijera Valentića, čak 350 zgrada i zemljišta ima nove vlasnike

Među prodanim nekretninama ističu se parcela u Jastebarskom, stanovi u Nazorovoj, te deseci garaža

03.01.2017., Zagreb - Bivsi premijer i poduzetnik, Nikica Valentic. "nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Stečajna upraviteljica Nive inženjeringa, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. kojoj je na čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, koji je preminuo u svibnju ove godine, predala je izvješće zagrebačkom Trgovačkom sudu da je unovčena sva imovina tvrtke u iznosu od 3,32 milijuna eura te da je na ”bubnju” prodano čak 350 nekretnina.

Kako se navodi u završnom računu, tijekom trajanja stečajnog postupka otvorenog 2017., unovčene su nekretnine u različitim kategorija opterećenja. U popisu prodane imovine na 70 stranica ističe se da je od 350 nekretnina njih 150 bilo opterećeno razlučnim pravima Erste&Steiermärkische Bank, H-ABDUCO-a, Partner banke i Prima ulaganja.

Predloženo je zatvaranje stečajnog postupka

Među prodanim nekretninama opterećenih razlučnim pravima ističu se zemljišta u Jastrebarskom na više od 58.000 četvornih metara, dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici te deseci garaža u zagrebačkoj Jurkovićevoj ulici i u Zaprešiću.

Nadalje, sukladno odluci skupštine vjerovnika, nekretnine koje nisu bile opterećene razlučnim pravima, prodavale su se neposrednom pogodbom uz obvezu javnog oglašavanja, a među njima su, između ostaloga, bili suvlasnički dijelovi kompleksa u zagrebačkoj Grahorovoj i Bleiweisovoj ulici, zgrade u Zaprešiću i parkirna mjesta u Vlaškoj ulici.

”Na temelju naprijed navedenog, a obzirom da je unovčena cjelokupna (slobodna) imovina stečajnog dužnika, predlažem da se zaključi stečajni postupak”, zaključuje se u završnom računu stečajne upraviteljice Rajke Jagmarević.

Valentić je bio predsjednik i direktor uprave

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana. No, prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017., dužnik je već imao nepodmirene obveze za plaćanje u iznosu od 50,12 milijuna kuna te je bio u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Četrdesetak vjerovnika potraživalo 130 milijuna kuna

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. bile su i utvrđene su tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Osim Niva inženjeringa, u sklopu povezanih društava bile su osnovane i tvrtke Črnomerec centar, Niva nekretnine, SK-735, Niva Servis koje su sve odreda s vremenom zapale u dugove. Građevinska tvrtka Črnomerec centar, koja je trebala graditi 600 stanova u tom zagrebačkom kvartu, još je 2016. bila opterećena potraživanjima vjerovnika većim od 125 milijuna kuna, pri čemu su najveće tražbine imali Kreditna banka Zagreb te bivši Agrokor Ivice Todorića.