Razdor u izraelskoj vladajućoj koaliciji: 'Da je Trump na vlasti, SAD bi reagirao potpuno drugačije'

'Napori za oslobađanje talaca nastavljaju se', rekao je Netanyahu uoči sastanka vlade

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu heads the weekly cabinet meeting at the Defence Ministry in Tel Aviv on January 7, 2024. (Photo by RONEN ZVULUN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da Izrael neće ni pod koju cijenu prihvatiti dogovor o oslobađanju njihovih talaca od Hamasa u zamjenu za puštanje više pomoći u Gazu, unatoč razdoru u vladajućoj koaliciji oko američkog pritiska da se pomoć odobri.

Posljednja je to epizoda koalicijske svađe između vjerskih nacionalističkih stranaka koje se protive bilo kakvim ustupcima Palestincima s jedne strane i centrističke skupine, uključujući bivše vojne generale, s druge.

“Napori za oslobađanje talaca nastavljaju se”, čvrst je Netanyahu u izjavi uoči sastanka vlade, dodajući da Izrael “neće pristati na bilo kakav dogovor, ni pod svaku cijenu”.

Napali Bidena

Još je čvršći krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir koji vidi vraćanje židovskih doseljenika u Gazu i koji kritizira američkog predsjednika Joea Bidena, najvjernijeg saveznika Izraela, zbog pritiska koji vrši na Izrael da se dostavi humanitarna pomoć u Gazu.

“Umjesto da nam pruži punu potporu, Biden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva Gazi, koja ide Hamasu”, rekao je Ben-Gvir u intervjuu za Wall Street Journal, podržavši Donalda Trumpa, Bidenova vjerojatnog suparnika na američkim predsjedničkim izborima u studenom.

“Da je Trump na vlasti, SAD bi reagirao potpuno drugačije”, rekao je Ben-Gvir.

Netanyahu se obrecnuo

Netanyahu ipak ne odobrava ove izjave rekavši na nedjeljnom sastanku vlade da mu “ne treba pomoć u upravljanju našim odnosima s SAD-om i međunarodnom zajednicom”, bez izravnog imenovanja ministra Ben-Gvira.

U isto vrijeme zastupnik Benny Gantz objavljuje da će izraelski narod zauvijek pamtiti predsjedniku Bidenu kako se “zauzeo za izraelsku stvar u jednom od naših najtežih trenutaka.” Prepirka samo naglašava napetu političku klimu u Izraelu četiri mjeseca nakon izbijanja rata.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti pokušavati dobiti više pomoći u Gazu, koja se suočava s akutnom humanitarnom krizom i “vršiti pritisak na Izrael po tom pitanju”, rekao je za televiziju CBS.