Reporteri ušli u lažno naselje izgrađeno za obuku IDF-a: 'Ovdje se pripremamo za strašne ulične borbe u Gazi. Idemo po Hamasovce'

Izraelske trupe vježbaju za invaziju

Israeli army soldiers patrol at an undisclosed position in northern Israel near the border with Lebanon on October 15, 2023. Lebanon's Hezbollah and Israel exchanged deadly border fire on October 15, with the Iran-backed group claiming responsibility for strikes that Israel said killed a civilian, further raising cross-border tensions during Israel's war with Gaza-based militants. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Reporteri Sky Newsa dobili su rijedak uvid u izraelske pripreme za kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze. Izraelska vojska dopustila je novinarima da uđu u bazu izgrađenu na jugu zemlje, a koja izgleda kao dio tipičnog grada u Palestini. Mreža uskih ulica, uokvirenih betonskim stambenim blokovima i propalestinskim grafitima, mjesto je na kojem izraelske trupe vježbaju za ofenzivu.

“Izgradili smo ovu bazu kako bi se vojnici mogli obučavati na najvišoj mogućoj razini”, rekao je bojnik Doron Spielman, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), dodajući kako uz takvu infrastrukturu izraelski vojnici mogu biti spremni za napad.

“Prije samo tjedan dana nismo mogli znati da će ovo biti poligon sa stvarnom svrhom”, rekao je Spielman.

Očekuju ulične borbe u Gazi

Ulična borba jedan je od najtežih oblika ratovanja, s brojnim potencijalnim zamkama, zasjedama i snajperistima koji se mogu sakriti u zgradama.

I upravo je zato vježbanje djelovanja u urbanom okruženju ključno za pripadnike izraelske brigade Givati koji će gotovo sigurno biti među prvima u eventualnoj kopnenoj invaziji na Hamasovo uporište u Gazi.

Stojeći ispred bijelog kamenog zida prekrivenog palestinskom zastavom, jedan od zapovjednika brigade rekao je da su on i njegovi vojnici spremni na sve, a imao je i oštru poruku za Hamas.

‘Doći ćemo do svakog terorista’

“Neka budu spremni… Neka znaju da ćemo doći do svakog terorista, kako onih koji su ušli na teritorij Izraela, tako i onih koji nisu ušli na teritorij Izraela. Doći ćemo do svakoga. Sve ćemo ih eliminirati. Vratit ćemo mir i spokoj državi Izrael”, zaprijetio je.

Reportere su potom odveli nešto dalje od ovog lažnog grada kako bi vidjeli i drugi dio vježbe brigade Givati. Ondje je kombinacija tenkova, vojnika i inženjera prelazila preko prašnjavog polja.

“Ovi su vojnici dobro obučeni, sposobni primati zapovijedi i odmah ih provoditi”, rekao je bojnik Spielman.

Civili odjenuli vojne uniforme

Nekima će možda zvučati iznenađujuće, ali mnogi su vojnici do prije tjedan dana živjeli običnim civilnim životom kao liječnici, studenti i odvjetnici. No, prebacili su se u vojni mode nakon napada Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada i poziva rezervistima. U napadima militanata je ubijeno više od 1300 Izraelaca, dok su deseci oteti i odvedeni u Gazu. Nema sumnje da će i njihova sudbina utjecati na izraelske planove o kopnenoj ofenzivi.

Stojeći pored višenamjenskog vozila Humveeja, Neal i Noy, obje 23-godišnjakinje, dio su tima sastavljenog isključivo od vojnikinja koje pomažu u vožnji vojnih vozila tijekom vježbi. Upitana zašto želi služiti, Neal je rekla: “To je najvažniji posao za nas.”

“Mi se borimo za svoju zemlju i svi moramo biti dio toga. Muškarci su u ratu, oni će ući, a mi ćemo dati sve od sebe, žene, da pomognemo s obukom”, dodala je Noy.