Robert F. Kennedy mlađi ide na izbore kao neovisni kandidat. Demokrati zabrinuti da će time pomoći Trumpu

Kennedy je izjavio da će njegova kampanja biti nezavisna od velikih tehnoloških, farmaceutskih, poljoprivrednih i vojnih tvrtki

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - OCTOBER 9: Presidential Candidate Robert F. Kennedy Jr. makes a campaign announcement at a press conference on October 9, 2023 in Philadelphia, Pennsylvania. Kennedy announced he will end his Democratic primary bid and will run for president as an independent.   Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP (Photo by Jessica Kourkounis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Robert F. Kennedy mlađi odustao je u ponedjeljak od utrke za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama iduće godine te je najavio da će se za Bijelu kuću natjecati kao nezavisni kandidat.

Kennedy, prema predviđanjima političkih prognostičara, nije mogao postati 47. predsjednikom SAD-a ni prije nego što je pred svojim simpatizerima u Philadelphiji najavio namjeru da u utrku uđe kao nezavisni kandidat.

Kome će pomoći Kennedyjeva kandidtura?

Ipak, prognostičari računaju hoće li Kennedyjeva nezavisna kandidatura pomoći ili naškoditi predsjedniku Joeu Bidenu koji se natječe za drugi mandat ili bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, favoritu za nominaciju Republikanske stranke. U ključnim, takozvanim “swing” državama poput Pennsylvanije, nezavisni kandidat bi mogao imati značajan učinak na ishod predsjedničke utrke.

Kennedy je izjavio da će njegova kampanja biti nezavisna od Wall Streeta, velikih tehnoloških, farmaceutskih, poljoprivrednih i vojnih tvrtki, lobista, “plaćeničkih medija” i “dvostranačkog sustava”.

Demokrate brine Pennsylvanija

“U polariziranoj zemlji, korumpirane vlasti lako mogu manipulirati i kontrolirati te oduzimati bogatstvo, njene slobode, njenu pravednost, njeno dostojanstvo”, rekao je Kennedy u ponedjeljak dok su mu pristaše pljeskali držeći natpise “Kennedy 24”.

Kennedy može očekivati pomno promatranje demokrata, koji su naučili lekciju 2016. kada je Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke, osvojila 49.941 glas u Pennsylvaniji, u kojoj je Trump porazio demokratkinju Hillary Clinton s 44.292 glasa više.