Robot napao radnika u Teslinoj gigatvornici. 'Pribio ga je uza zid, zario mu metalne kandže u leđa'

Ostao je krvavi trag duž cijelog pogona

View of the inside of the Tesla Giga Texas manufacturing facility during a tour ahead of the "Cyber Rodeo" grand opening party on April 7, 2022 in Austin, Texas. Tesla welcomed throngs of  electric car lovers to Texas on April 7 for a huge party inaugurating a "gigafactory" the size of 100 professional soccer fields. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)
FOTO: AFP

Inženjera u Teslinoj gigatvornici u blizini Austina, u američkoj saveznoj državi Teksas, 2021. godine napao je robot nanijevši mu teške ozljede, navodi se u izvješću koje je ovih dana podneseno nadležnim regulatorima.

Robot, čija je namjena pomicanje aluminijskih dijelova automobila, navodno je trebao biti isključen kako bi inženjer mogao obaviti daljnje radnje. Međutim, prema pisanju poslovnog magazina The Information, robot je slučajno ostao uključen i dok je izvodio programirane pokrete, pribio je inženjera uza zid i zario mu metalne kandže u leđa i ruku, ostavljajući krvavi trag duž cijele tvornice.

Prema navodima jednog svjedoka, dok se inženjer pokušao osloboditi robotskog stiska, njegov kolega je pritisnuo gumb za hitno zaustavljanje te ga na taj način spasio.

Brojne ozljede na radu

Incident je otkriven nakon izvješća koje je podneseno vlastima u okrugu Travis, američkoj Upravi za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) te saveznim regulatorima.

U izvješću o ozljedama koje je predano OSHA-i navodi se da je jedan od 21 radnika u teksaškoj gigatvornici ozlijeđen lani, dok u ostatku industrije to iznosi jedan na svakih 30 radnika.

Izvješće također navodi i da jedan radnik Tesle nije mogao raditi 127 dana nakon što su mu u kolovozu 2022. kolica u pokretu zahvatila gležanj, dok se drugi radnik oporavljao 85 dana nakon što ga je metalni predmet udario u glavu.

‘Ugrožavaju sigurnost radnika’

Ozljede koje je prijavila Tesla odnose se na traume tupim predmetom, izloženost kemikalijama i nesreće na strojevima od kojih su se neki radnici oporavljali mjesecima.

Sadašnji i bivši zaposlenici kompanije kazali su za The Information da Tesla svojim mjerama štednje ugrožava sigurnost svojih radnika, a tvrtka još nije komentirala slučaj o kojem je pisao poslovni magazin.