Ovdje Rusi skrivaju tijelo Alekseja Navaljnog? Majci nisu dopustili ulazak u mrtvačnicu, Kremlj bjesni zbog reakcije Zapada: 'Odvratni ste'

Rusi zasad tvrde da je Putinov protivnik umro od 'sindroma iznenadne smrti'

FOTO: AFP

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je prema Navaljnijevoj glasnogovornici u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, priopćeno je iz zatvorske službe.

Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od “sindroma iznenadne smrti”, nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijeva tima.

Majci nisu dali u mrtvačnicu

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i odvjetnicima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati. Uzrok smrti je ‘neutvrđen’, rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i odvjetnicima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica. “Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor”, tvrdi Jarmiš.

Smrću Navaljnog, bivšeg odvjetnika, razjedinjena ruska oporba ostala je bez svojeg najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030.

‘Putin je ubojica’

Reakcije međnarodne javnosti na smrt ruskog oporbernjaka zasad su raznolike. Estonski ministar vanjskih poslova, Margus Tsahkna, nazvao je Vladimira Putina “ubojicom” i rekao da Ukrajini hitno treba više streljiva. “Putin je ubojica. Ubio je osobu koja se borila za slobodu za demokraciju, i upravo zbog toga moramo nastaviti.”

“Pitali su me mnogo puta tijekom posljednjih nekoliko dana kakav je naš odgovor [na Navaljnijevu smrt], ali najbolji odgovor i najjasniji odgovor bio bi ovaj: konačno počnimo raditi svoj posao. “Moramo podržati Ukrajinu. Moramo dati Ukrajini milijune komada streljiva koje je EU obećao prije godinu dana,” rekao je Tsahkna.

Kremlj je šokiran optužbama

Ubrzo je stigao odgovor ruskih vlasti. Kremlj je objavio da je reakcija Zapada na smrt Alekseja Navaljnog “apsolutno neprihvatljiva”. “Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo davati takve, pa, iskreno odvratne izjave”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ove izjave, naravno, ne mogu nanijeti nikakvu štetu našem šefu naše države”, rekao je Peskov. Peskov je rekao da je istraga o smrti Navaljnog u tijeku i da se provodi u skladu s ruskim zakonom. Upitan kako je ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao na vijest o smrti, Peskov je rekao: “Nemam što dodati”.

Kontroverzna reakcija brazilskog predsjednika

No, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u nedjelju je rekao kako smatra da bi trebalo provesti temeljitu istragu o smrti Navaljnog prije iznošenja bilo kakvih optužbi. Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije nakon sudjelovanja u radu samita Afričke unije u Adis Abebi Lula je rekao da je stvar “zdrava razuma” u ovome trenutku suzdržati se od zauzimanja stava o smrti Alekseja Navaljnog.

“Taj je građanin umro u zatvoru, ne znam je li bio bolestan ili je imao nekih problema. Optužiti znači trivijalizirati stvari. Nadam se da će mrtvozornik dati objašnjenje o tomu od čega je osoba umrla, to je sve”, rekao je Lula. Brazilski predsjednik više je puta dosad pozivao na mir u Ukrajini i rekao da Rusija nije trebala izvršiti invaziju na Ukrajinu. No istodobno tvrdi da su Sjedinjene Države bespotrebno produljile rat.

Režim sankcija s imenom Navaljnog

Danas se oglasio i vsoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji je izjavio da će predložiti da režim sankcija EU-a u području ljudskih prava nosi ime preminulog ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru.

“U spomen na Navaljnoga, predlažemo ministrima da se naš režim sankcija u području ljudskih prava nazove njegovim imenom, Navaljnijevim režimom sankcija kako bi njegovo ime zauvijek pratilo rad EU-a u obrani ljudskih prava”, rekao je Borrell prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

‘Moramo poslati poruku’

Globalni režim sankcija EU-a u području ljudskih prava mehanizam je Vijeća EU-a za kažnjavanje osoba iz zemalja izvan Unije koje su odgovorne za teška kršenja ljudskih prava. Na sastanak ministara vanjskih poslova država članica pozvana je i supruga ubijenog ruskog oporbenog čelnika Julija Navaljna.

“Moramo poslati poruku potpore ruskog oporbi”, rekao je Borrell. “I na političkoj i na vojnoj fronti moramo nastaviti podržavati Ukrajinu i ruski narod koji želi živjeti u slobodi”, istaknuo je Borrell.

Oglasio se i Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će ministri izraziti “sućut i zaprepaštenost zbog smrti Alekseja Navaljnog”. Rekao da će se zauzeti za što brži dogovor o instrumentu za pomoć Ukrajini i da će izvijestiti svoje kolege da će Hrvatska sljedeći tjedan kosponzorirati događaj o razminiranju Ukrajine.

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o vojnoj potpori Ukrajini i 13. paketu sankcija protiv Rusije, uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu. Novi krug sankcija, koji uključuje stavljanje na popis sankcioniranih dodatnih oko 200 poduzeća i pojedinaca, među njima i one izvan Rusije koji su uključeni u rat i koji pomažu Moskvi u izbjegavanju dosad uvedenih sankcija.

O tome postoji suglasnost 26 država članica i sada će se nastojati za to pridobiti Mađarsku koja je jedina protiv. Za usvajanje sankcija potrebna je suglasnost svih država članica. Ministri će također razgovarati o stanju na Bliskom istoku i u području Sahela.