Rusi tvrde da su prošli tjedan izveli 35 napada na ukrajinska energetska postrojenja i skladišta sa streljivom

Ukrajina je posljednjih tjedana sustavno gađala ruske rafinerije nafte i ostala postrojenja

A worker walks past scorched equipment in a turbine hall at a power plant of energy provider DTEK, destroyed after an attack, in an undisclosed location in Ukraine on April 19, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia was able to destroy a key power plant serving Kyiv because Ukraine ran out of defensive missiles, President Volodymyr Zelensky said on April 16, 2024. For three-and-a-half weeks, Russia has launched near continuous strikes on Ukraine's power grid, leaving over a million people without electricity. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da su ruske vojne snage prošli tjedan izvele 35 napada na ukrajinska energetska postrojenja, na tvornice, željezničku infrastrukturu, protuzračnu obranu i na skladišta sa streljivom.

U objavi stoji da su udari, koji su trajali od 20. do 27. travnja, “odgovor na nastojanja kijevskog režima da ošteti ruska energetska i industrijska postrojenja”. Ukrajina je posljednjih tjedana sustavno gađala ruske rafinerije nafte i ostala postrojenja, ne obazirući se na traženje Sjedinjenih Država da to ne čini.

Koristili i hipersonični Kinžal

Ukrajinski su dužnosnici kazali da su ruski projektili u subotu pogodili elektroenergetska postrojenja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, što je pojačalo pritisak na otprije oslabljen energetski sustav, a zemlja istodobno nema dostatnu protuzračnu obranu unatoč odluci o slanju američke vojne pomoći.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su napadi izvedeni tako što se koristilo precizno oružje dugog dometa, koje je lansirano s mora i iz zraka, a to uključuje i hipersonične projektile Kinžal i dronove. U objavi stoji i da su gađane i pogođene formacije ukrajinskih trupa, kao i strani plaćenici.