Ruski avion pao u Afganistanu. Četvero putnika preživjelo, spasili ih talibani

Čarter zrakoplov nestao je s radara iznad Afganistana

FOTO: Screenshot X

Ruska služba za nadzorn zrakoplovstva priopćila je u nedjelju da su četiri osobe preživjele pad čarter zrakoplova u sjevernom Afganistanu, koji je letio prema Moskvi, pozivajući se na tamošnje rusko veleposlanstvo, dodavši da se zasad ne zna stanje još dvoje putnika.

Dva talibanska pokrajinska dužnosnika rekla su da je četvero preživjelih sada s talibanskim administrativnim dužnosnicima koji su stigli do udaljenog mjesta nesreće na planini. No oni navode da su dva putnika poginula.

Glasnogovornik talibanske administracije Zabiullah Mujahid rekao je da je pilot među preživjelima. “Istražni tim Islamskog Emirata nastavlja s naporima u potrazi i pružanju pomoći preživjelima”, naveo je u priopćenju.

Nestao s radara

Čarter zrakoplov registriran u Rusiji, u kojem je bilo šestero ljudi, nestao je s radara iznad Afganistana u subotu, objavilo je u nedjelju rusko zrakoplovno tijelo Rosavijacija, nakon što je afganistanska policija priopćila da je dobila informacije o padu zrakoplova.

Oko 25 minuta prije nego što je zrakoplov nestao s radara, pilot je upozorio da je gorivo pri kraju i da će zrakoplov pokušati sletjeti u zračnu luku u Tadžikistanu, izvijestio je ruski medij SHOT pozivajući se na neimenovani izvor.

Pilot je potom javio da se jedan motor ugasio, a potom i drugi, objavio je SHOT čije navode Reuters nije mogao odmah potvrditi. Let je obavljao privatnu medicinsku evakuaciju iz tajlandske Pattaye, popularne turističke destinacije za Ruse, u Moskvu, izvijestila je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na rusko veleposlanstvo u Bangkoku.

Tehnički problemi

“Na letu je bila pacijentica u teškom stanju, ruska državljanka, koju su prevozili iz jedne bolnice u Pattayi u Rusiju”, izvijestila je novinska agencija RIA pozivajući se na izvor u tajlandskoj međunarodnoj zračnoj luci Utapao. “S njom je bio suprug, ruski poduzetnik koji je platio let”, dodaju.

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je da je pokrenulo kazneni postupak kako bi utvrdilo jesu li prekršena sigurnosna pravila. Afganistansko ministarstvo zrakoplovstva kojim upravljaju talibani objavilo je priopćenje na platformi X da planirana ruta zrakoplova nije uključivala prolazak kroz zračni prostor Afganistana i da je “vjerojatno zbog tehničkih problema” avion skrenuo sa svoje planirane rute.

Zabihullah Amiri, glasnogovornik vlade afganistanske pokrajine Badakhshan, rekao je Reutersu da je tim poslan na mjesto nesreće, udaljeno područje više od 200 kilometara od glavnog grada pokrajine Fayzabada.