Ruski istražitelji doputovali u srednjoazijsku državu, ispituju obitelji napadača odgovornih za pokolj kod Moskve

Napadači su bili državljani zemlje bivšeg SSSR-a

Dilovar Islomov suspected of taking part in the attack of a concert hall that killed 137 people, the deadliest attack in Europe to have been claimed by the Islamic State jihadist group, stands inside the defendant cage as he waits for his pre-trial detention hearing at the Basmanny District Court in Moscow on March 25, 2024. At least 137 people, including three children, were killed when camouflaged gunmen stormed the Crocus City Hall, in Moscow's northern suburb of Krasnogorsk, and then set fire to the building on March 22 evening. (Photo by TATYANA MAKEYEVA / AFP)
FOTO: AFP

Ruski istražitelji bili su u utorak u Tadžikistanu gdje su ispitivali obitelji četvorice muškaraca optuženih za smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, rekla su Reutersu tri tadžikistanska sigurnosna izvora.

Izvori, koji nisu bili ovlašteni za javni komentar, rekli su da su tadžikistanski sigurnosni dužnosnici doveli obitelji u glavni grad Dušanbe iz gradova Vahdat i Gisar te iz okruga Rudaki. Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon osobno nadgleda istragu s tadžikistanske strane, rekli su izvori.

Napad izvela četvorica Tadžika

Rahmon je u ponedjeljak prvi put javno komentirao napad te ga je nazvao “sramotnim i groznim događajem”. Rahmon je apelirao na Tadžike da zaštite svoju djecu od štetnih utjecaja.

Četvorica muškaraca tadžikistanskog podrijetla zadržana su u pritvoru zbog optužbi za terorizam pod sumnjom da su izvršili napad. Trojica drugih, također Tadžikistanci, zadržana su u pritvoru zbog sumnje da su sudjelovali u napadu. Islamska država preuzela je odgovornost za napad i objavila videozapis za koji kaže da prikazuje masakr.