Sabor se mora preseliti radi obnove, stigle su ponude za dvije lokacije, nitko ne želi otkriti gdje su

Tko je ponude poslao i za koje lokacije, u parlamentu ne žele reći

16.02.2022., Zagreb - Prema nesluzbenim informacijama zgrada Sabora ce od jeseni ici u obnovu nakon potresa, a sav rad zastupnika kao i sjednice preseliti ce se na novu lokaciju. Do sada su kao opcije spominjani Velesajam, zgrada Vjesnika i Kockica, a u zadnje vrijeme se prica i o nekoj novoj zgradi u Buzinu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Dvije su ponude pristigle na javni poziv za zakup prostora u koji bi se, dok se bude obnavljala njegova potresima oštećena zgrada, preselio Hrvatski sabor, tko je ponude poslao i za koje lokacije, za sada je nepoznato.

Odlučeno je da se o tome za sada ne govori, odnosno dok nadležno povjerenstvo ne prouči pristiglu opsežnu dokumentaciju i dok se ne vidi udovoljava li ona uopće traženim uvjetima, doznaje se u Saboru.

Sabor za zakup traži poslovni prostor od najmanje 7.000 metara četvornih, prostor mora biti na području Zagreba, a plan je da se zakupi na tri godine, uz mogućnost produženja.

Odluku donosi saborsko Predsjedništvo

Prostor treba imati dvoranu za održavanje plenarne sjednice, minimalno šest dvorana za sjednica odbora, prostore uredske namjene i one za odlaganje uredskog materijala, prostor za ugostiteljske usluge, sanitarne čvorove, parking za službena vozila, vanjski perimetar oko zgrade i sl.

Prostor u koji bi se Sabor preselio treba biti spreman za useljenje i opremljen svom potrebnom infrastrukturom. Sabor bi prihvatio i nedovršeni prostor uz obvezu ponuditelja da ga uredi i opremi potrebnom infrastrukturom prema zahtjevu Sabora.

Hoće li se i koja odluka o ponuđenom prostoru prihvatiti, u konačnici će odlučivati saborsko Predsjedništvo koje čine predsjednik i potpredsjednici Sabora, dakle Gordan Jandroković, akademik Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Davorko Vidović i Sabina Glasovac. Iako to službeno nije komunicirano, Sabor bi aktualni, 10. saziv trebao zaključiti u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka.