Sabor seli s Markovog trga. Doznajemo potencijalne lokacije, mogao bi završiti na periferiji Zagreba

Vrlo je teško pronaći adekvatan prostor

04.04.2020., Zagreb - Sanacija stete na zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka uzrokovane potresom. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je Hrvatski sabor dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju u potresu oštećene zgrade na Trgu svetog Marka, traži se novi prostor.

“Tražimo prostor od minimalno 7000 kvadrata, koji ima i sobu za plenarnu sjednicu, plus stotinu soba, malo je takvih prostora, no to je zadaća Tajništva i vjerujem da će ju ono uspješno obaviti’, rekao je u utorak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Kao jedna od mogućih lokacija razmatrao se i Buzin, kazao je Telegramu upućeni izvor. No kako je u tom poslovnom kompleksu smještena Nova TV, pretpostavlja se da takav aranžman ne bi prošao bez dodanih pitanja u javnosti.

Kockica zauzeta, Velesajam zapušten

Više od 7000 metara četvornih u kojoj treba biti velika dvorana za sjednice, dvorane za protokol, te sobe za Klubove zastupnika — nije lako u Zagrebu pronaći. Među potencijalnim adresama spominjala se i nedavno obnovljena zgrada ‘Kockice’ na Prisavlju, ali to bi značilo da se moraju iseliti ministarstva koje vode Oleg Butković i Nikolina Brnjac.

Velesajam ima dovoljno kvadrata za potrebe parlamenta, no prostori su zapušteni i trebalo bi uložiti puno u njihovu adaptaciju. Navodno se razmatrala i lokacija jednog šoping centra na periferiji Zagreba, objavio je N1, ali to izaziva niz problema vezano uz transport, praćenje sjednica i dolazak zastupnika.

Sabor će raspisati poziv za privremeni prostor u isto vrijeme kada će objaviti i natječaj za izvođača radova u zgradi na Markovu trgu. Jandroković je najavio da bi natječaj mogao biti raspisan za mjesec dana.

Koliko dugo će Sabor biti na novoj rezervoj adresi, ovisit će o trajanju građjevinskih radova. Kako je još ranije pisao Telegram, cijela procedura kasni u odnosu na početne planove.